Звільнені заручники розповіли Волкеру про тортури у підвалах “Л/ДНР”

Фото

Спеціальний представник США з питань України Курт Волкер напередні переговорів з помічником президента Росії Владиславом Сурковим провів зустріч зі звільненими українськими заручниками, які розповіли про реальну ситуацію в тюрмах ОРДЛО.

Про це повідомила у четвер перший заступник голови Верховної Ради України Ірина Геращенко у Facebook.

"Сьогодні відбулася зустріч звільнених українських заручників зі спеціальним представником США з питань України Куртом Волкером і послом США Марією Йованович", - написала вона.

За словами Геращенко, дуже важливо, що наші американські партнери з перших вуст почули правду про тортури і знущання, примусову працю полонених, коли їх примушували розбирати завали ДАП, відсутність доступу до медицини, заборону на дзвінок рідним, недопуск МКЧХ до заручників. "Але ключова тема зустрічі - звільнення всіх, хто ще залишається в тюрмах ОРДЛО і російських тюрмах. Звільнені військові передали нашим американським партнерам лист від родин заручників, які залишаються в тюрмах. Вони просили від всіх нас - докласти всіх можливих зусиль, аби витягти всіх", - розповіла перший віце-спікер.

Читайте також: Волкер зустрівся з народними депутатами

Вона висловила вдячність звільненим українським героям, які з перших днів на волі долучилися до спільної боротьби за українських заручників, які ще залишаються в тюрмах. "Впевнена, інформація з перших вуст про жахіття полону - дуже важлива для наших партнерів", - підкреслила Геращенко.

Як повідомляв Укрінформ, Волкер прибув до України у вівторок. Він вже зустрічався з Президентом Петром Порошенком, секретарем РНБО Олександром Турчиновим, главою Генштабу Збройних Сил Віктором Муженком, і - за повідомленням партії "Опозиційний блок" - з народними депутатами Юрієм Бойком та Сергієм Льовочкіним.

26 січня Волкер планує провести переговори з помічником президента Росії Владиславом Сурковим. Зустріч Волкера і Суркова відбудеться в Дубаї.

Під час переговорів сторони обговорять стан конфлікту на cході України, перспективи введення та можливий формат миротворчої місії.