Мін'юст закликає депутатів ухвалити закон про злочини проти людяності

Міністр юстиції Павло Петренко закликає парламент невідкладно ухвалити погоджені урядом законодавчі зміни щодо встановлення кримінальної відповідальності за злочини проти людяності.

Про це він написав на сторінці у Facebook.

Він вважає знаковим, що саме сьогодні, в роковини депортації кримськотатарського народу, уряд підтримав пропозиції Мін'юсту щодо внесення змін до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України щодо встановлення кримінальної відповідальності за злочини проти людяності.

«Це найстрашніші злочини, серед яких - убивство, винищування, поневолення, депортація або насильницьке переміщення населення, ув'язнення або інше жорстоке позбавлення фізичної свободи людини поза її волею, катування, сексуальне рабство, переслідування будь-якої групи чи спільноти за політичними, расовими, національними, етнічними, культурними, релігійними, гендерними мотивами й інші нелюдські діяння», -  зазначив Петренко.

Міністр підкреслив, що багато цих злочинів вчиняються зараз на території анексованого Криму російськими окупантами, а також на Донбасі російськими військами і терористами.

«Закликаю парламент невідкладно ухвалити цей законопроект та на законодавчому рівні закріпити найвищу міру покарання за вищеназвані злочини - довічне ув'язнення. Хочу зазначити, що подібні дії не мають строку давності. Тож усі особи, які причетні до злочинів проти людяності, вчинених стосовно українських громадян, понесуть відповідальність», - заявив Петренко.