Нові обличчя кордону, вирок Назарову, рани бійців – фото тижня

Фото

Події семи днів - в об'єктиві фотокореспондентів Укрінформу.

Чим живе Балаклія після вибухів на складах боєприпасів, засудження генерал-майора Віктора Назарова у справі збитого бойовиками Іл-76, охочі стати прикордонниками запрошуються, всесвітньо відома оперна співачка Людмила Монастирська знову на українській сцені заради прем'єри. Ці та інші події семи днів, що минули, потрапили в об’єктиви камер фотокореспондентів Укрінформу.

Балаклія: повернення до життя

У понеділок, 27 березня, було повністю завершено розмінування в Балаклійському районі Харківської області, де 23 березня розпочалася пожежа та детонація озброєння на 65-му арсеналі. За словами рятувальників, усього від початку робіт вилучено 1 тис. 466 вибухонебезпечних предметів.

Загалом у місті Балаклія та селах, які постраждали від надзвичайної ситуації на складах зберігання боєприпасів, пошкоджено 265 будівель: 231 житловий будинок, 22 об'єкти інфраструктури та промисловості, 12 об'єктів соціальної сфери, зокрема дві школи й два дитячі садки. На відновлювальні роботи уряд виділив 100 млн грн.

Особливі дні

Виставки військової техніки, урочисті марші з бойовими прапорами та патріотичними піснями, виступи оркестрів, спілкування з військовослужбовцями – так у різних містах країни 26 березня відзначили 3-ю річницю створення Національної гвардії України.

Із квітня 2014 року особовий склад Нацгвардії у взаємодії зі Збройними силами України бере участь в АТО. Боронячи Україну від російського агресора, на Сході загинули 193 військовослужбовці НГУ.

"Лукашэнка, сыходзь": підтримка протестних настроїв білорусів

У Києві, Одесі, Харкові відбулися акції солідарності з учасниками опозиційного Маршу свободи в Білорусі, які 25 березня в Мінську намагалися провести святкування Дня волі. Тоді на заздалегідь оголошене місце збору змогли потрапити переважно журналісти - потенційних учасників акції зупиняли кордони міліції. За інформацією ЗМІ, було затримано понад сотню активістів, журналістів, правозахисників.

Справа збитого Іл-76

До семи років позбавлення волі Павлоградський міськрайонний суд Дніпропетровської області засудив генерал-майора Віктора Назарова у справі про катастрофу літака Іл-76, що сталася 14 червня 2014 року. Назарова визнано винним у недбалому ставленні до служби, що призвело до загибелі 49 військовослужбовців України. Водночас суд не знайшов підстав для позбавлення генерал-майора військового звання.

Прикордонники у пошуках "нових облич"

Черговий масштабний набір до реформованих органів і підрозділів Державної прикордонної служби України в рамках пілотного проекту "Нове обличчя кордону" стартував у вівторок, 28 березня. Протягом місяця охочі стати прикордонниками мають змогу подавати анкети для участі у відборі. На конкурс запрошуються як діючі прикордонники, так і цивільна молодь. Нових вартових кордону перевірятимуть не лише на розумові та фізичні здібності, а й на поліграфі на доброчесність. Партнерами нинішнього етапу проекту виступили Посольство США в Україні та Міжнародна організація з міграції.

Рани бійців

У четвер, 30 березня, у Львівському музеї історії релігії відкрили фотовиставку "Рани". Це проект американця українського походження Йосипа Сивенького, розпочатий 2014 року, повідомляє департамент з питань культури, національностей та релігій Львівської ОДА. На світлинах – люди, які були учасниками Революції гідності, воювали в зоні АТО й отримали важкі травми – як фізичні, так і психологічні. Усіх їх об’єднує адаптація через біль до нового життя після поранення.

Екологічні ініціативи

Із настанням теплих днів українці виходять у парки, сквери, ліси поповнювати зелені насадження. Так, 25 березня стартувала цьогорічна Всеукраїнська екологічна акція "Посади дерево миру". Серед передбачених нею заходів – висадження Алеї миру або Алеї зеленого майбутнього.

"Висадка "Алеї зеленого майбутнього" покликана не лише озеленити в різних куточках нашу країну, а й крок за кроком долучати кожного українця до порятунку природи і особистого внеску в її розвиток", - йдеться на сайті Мінприроди.

Тим часом на території Великобичківського лісомисливського господарства, що на Закарпатті, висадили 6 тисяч саджанців дерев. У заході, що відбувся в рамках акції "Майбутнє лісу в твоїх руках", взяли участь лісники та діти з села Кобилецька Поляна, де діє шкільне лісництво.

У свою чергу столиця висловилася за безперешкодне пересування пішки та змогу їздити вулицями міста на велосипеді. У п’ятницю, 31 березня, активісти, представники громадських організацій провели у Києві акцію "Вільний рух для всіх!". На Поштовій площі в районі набережної Дніпра вони утворили "живий" банер – слово "Вільні", щоб, за словами організаторів, закликати київську владу та самих містян звільнити місто від засилля автомобілів. Акція відбулася в рамках міжнародної ініціативи Break Free, що втілюється в 36 країнах світу.

Яскраві кадри тижня