Берлін не вважає порушенням санкцій повернення рф газової турбіни для Nord Stream

Офіційний Берлін узяв до уваги протест Києва щодо повернення Канадою росії турбіни для газопроводу «Північний потік - 1», але порушенням санкцій це не вважає.

Про це заявила представниця федерального уряду ФРН журналістам у понеділок, передає Укрінформ.

«Ми взяли заяву (уряду України) до відома», - заявила Крістіане Гоффманн. При цьому вона акцентувала на тому, що «санкції не торкаються транзиту газу», отже, порушення санкційного режиму в такій ситуації немає. Водночас позиція західних партнерів полягає у тому, що санкції не мають шкодити їм більше, ніж росії.

Читайте також: Турбіна для Nord Stream: до МЗС України викликали канадського дипломата

Гоффманн не змогла відповісти на запитання, чи вжив уряд заходів, аби гарантувати, що турбіна буде використана саме на цьому газогоні, а не інших об’єктах, з огляду на попередні скандали навколо компанії Siemens, продукція якої опинилася в окупованому Криму.

«Я нічого не можу сказати про це», - визнала чиновниця.

Тим часом у Мінекономіки стверджують, що про це має подбати компанія-виробник, а не влада.

«Відправити турбіну в росію та слідкувати за нею не є завданням федерального уряду, але компанії. Вона, безумовно, вжила запобіжних заходів», - запевнила представниця відомства. Вона також поінформувала, що транспортуванням турбіни – з Канади до Німеччини, а потім далі в росію - також опікується Siemens.

Читайте також: США підтримали рішення Канади про передачу турбіни для Nord Stream

Як повідомлялось, уряд ФРН провів переговори з Канадою, де обслуговувалася турбіна, та умовив партнерів порушити санкції та повернути відремонтований агрегат росії. Німецькі політики сподіваються в такий спосіб гарантувати, що після техобслуговування газогону, яке має завершитися 21 липня, газ знову буде постачатися росією у попередніх обсягах. Водночас самі ці політики не вірять поясненням газпрому про те, що скорочення транспортування газу до 40% від потужностей пов’язане із суто технічними причинами.