Доходи місцевих громад за 5 років зросли у 2-4 рази – Любченко

Завдяки збереженню коштів в регіонах місцеві бюджети за останні 5 років зросли у 2-4 рази. 

Як передає кореспондент Укрінформу, про це заявив Перший віцепрем’єр-міністр – міністр економіки Олексій Любченко під час форуму "Україна 30. Децентралізація".

"Більше третини своїх доходів місцеві бюджети отримують з центрального, у вигляді субвенцій та дотацій. На ці доходи вони не можуть вплинути, однак можуть вплинути на власні доходи, а саме розвиваючи бізнес і зміцнюючи власну економіку. За рахунок отримання додаткових ресурсів, а це 60% ПДФО та 100% земельного податку, місцеві бюджети за останні 5 років зросли у 2-4 рази, а деякі бюджети громад зросли в 10 разів", - сказав Любченко.

Читайте також: Громади краще адмініструють податки завдяки децентралізації - Шмигаль

Він зазначив, що нажаль багато керівників на місцях не завжди правильно розпоряджається цими коштами, адже досить часто, замість того аби інвестувати ці кошти у розвиток бізнесу вони використовують ці кошти для ремонтних робіт. Як повідомлялося, у грудні 2019 року Президент України Володимир Зеленський подав до Верховної Ради законопроєкт про внесення змін до Конституції щодо децентралізації влади. У січні 2020 року запропоновані зміни були відкликані для доопрацювання. Торік в Україні в результаті децентралізації влади створено 1 469 територіальних громад.