Закон про створення Бюро економічної безпеки опублікували

Закон про створення Бюро економічної безпеки опубліковано у газеті Верховної Ради "Голос України".

Як передає Укрінформ, закон набуває чинності наступного дня після опублікування, тобто 25 березня, а старт роботи самого бюро запланований через пів року.

Закон про створення Бюро економічної безпеки було ухвалено 28 січня 242 народними депутатами. Того ж дня Президент підписав закон.

Законом встановлюється, що Бюро економічної безпеки України – це центральний орган виконавчої влади, на який покладаються завдання щодо протидії правопорушенням, що посягають на функціонування економіки держави. Визначається, що Бюро здійснює повноваження через центральний апарат та територіальні управління.

Читайте також: Бюро економічної безпеки України: крок уперед чи зміна декорацій?

Передбачається, що територіальні управління Бюро створюються та ліквідуються урядом.

Встановлюється, що в Бюро може працювати не більше 4 тисяч співробітників. Добір працівників передбачається на конкурсних засадах.

До повноважень Бюро згідно з законом належать, зокрема: здійснення оперативно-розшукової діяльності та досудового розслідування у межах передбаченої законом підслідності; інформаційно-пошукова та аналітично-інформаційна робота з метою виявлення та усунення причин і умов, що сприяють вчиненню кримінальних правопорушень, віднесених до підслідності Бюро економічної безпеки України.

Читайте також: Бюро економічної безпеки зможе запрацювати не раніше, ніж через пів року – голова ДФС

Також Бюро здійснюватиме інформаційну взаємодію з органами державної влади, органами місцевого самоврядування, органами судової влади, іншими державними органами, підприємствами, установами та організаціями, компетентними органами іноземних держав та міжнародними організаціями; збиратиме, аналізуватиме інформацію; здійснюватиме міжнародне співробітництво з компетентними органами іноземних держав.

Бюро економічної безпеки очолює директор. Він призначається на посаду Кабінетом Міністрів за поданням Прем’єр-міністра за пропозицією комісії з проведення конкурсу. Звільняється директор урядом за поданням прем’єра.

Читайте також: У ДФС створюють Офіс ефективної взаємодії з бізнесом

Директором Бюро економічної безпеки може бути громадянин України не молодше 35 років, який має вищу юридичну та/або економічну освіту за ступенем не нижче спеціаліста (магістра), стаж роботи за спеціальністю не менше 10 років, досвід роботи на керівних посадах в органах державної влади, на підприємствах, в установах, організаціях незалежно від форми власності не менше п’яти років, вільно володіє державною мовою і здатний за своїми діловими та моральними якостями, освітнім і професійним рівнем, станом здоров’я виконувати відповідні службові обов’язки.

Бюро економічної безпеки отримає повноваження СБУ та податкової міліції.