Друге читання: у проєкті бюджету доходи збільшили майже на 21 мільярд

Доходи державного бюджету на 2021 рік у проєкті, який доопрацьовано до другого читання, становлять близько 1,08 трлн грн, на 20,9 млрд грн більше, ніж у проєкті до першого читання.

Як передає Укрінформ, про це йдеться в пояснювальній записці до проєкту Закону України "Про Державний бюджет України на 2021 рік", оприлюдненій на порталі Верховної Ради.

Згідно із запискою, доопрацьований до другого читання проєкт закону про держбюджет-2021 рік передбачає, що доходи державного бюджету на 2021 рік (без трансфертів) становитимуть близько 1,08 трлн грн, у тому числі доходи загального фонду – 949,47 млрд грн та доходи спеціального фонду – 132,23 млрд грн. Відповідно, дохідну частину пропонується збільшити порівняно з І читанням на 20,9 млрд грн, у тому числі по загальному фонду на 13,5 млрд грн та по спеціальному фонду на 7,4 млрд грн.

Читайте також: У Мінфіні прогнозують домовленості з МВФ цьогоріч, а транш - наступного року

Основними факторами, які вплинули на перегляд прогнозу доходів державного бюджету до ІІ читання, йдеться у записці, є врахування пропозицій, які передбачають збільшення доходів за рахунок податку на прибуток підприємств на 1,0 млрд грн, рентної плати за користування надрами – на 127,0 млн грн, рентної плати за користування надрами для видобування залізних руд на 317,0 млн грн, податку на додану вартість з вироблених в Україні товарів - на 6,40 млрд грн тощо.

Читайте також: Проєкт бюджету-2021 до другого читання надійшов у Раду

Видатки держбюджету на 2021 рік передбачаються у сумі 1,3 трлн грн, у тому числі видатки загального фонду – 1,18 трлн грн та видатки спеціального фонду – 144,34 млн грн. Зокрема, збільшено видатки на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій (субвенція з державного бюджету місцевим бюджетам) – 6 млрд грн; на розвиток закладів загальнодержавного значення (МКІП) – 2 мрд грн; на створення сучасної клінічної бази для лікування онкологічних захворювань у Національному інституті раку – 1,5 млрд грн. Також виділені кошти на проєктування та будівництво аеродрому Міжнародного аеропорту «Дніпропетровськ» – 1,4 млрд грн. Виділена додаткова фінансова підтримка сільгоспвиробникам –500,0 млн грн; на створення центрів культурних послуг (субвенція з державного бюджету місцевим бюджетам) – 300,0 млн грн.

Як повідомляв Укрінформ, 26 листопада Кабінет Міністрів затвердив до другого читання проєкт державного бюджету на 2021 рік та направив його на розгляд Верховної Ради.