Експерти розповіли про переваги нових вимог до маркування харчових продуктів

Ухвалений минулого тижня закон “Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів” №8450 сприятиме забезпеченню права споживачів відповідно до стандартів ЄС.

Про це заявили в Офісі ефективного регулювання (Better Regulation Delivery Office (BRDO).

"Встановлення нових вимог до маркування харчових продуктів сприятиме забезпеченню права споживачів на захист та отримання повної, а головне достовірної інформації про продукти харчування. Варто зазначити, що законопроект 8450 було розроблено з метою приведення вітчизняного законодавства у відповідність до положень Регламенту Європейського Парламенту та Ради (ЄС) № 1169/2011 від 25 жовтня 2011 р. щодо надання споживачам інформації про харчові продукти", - йдеться в повідомленні.

BRDO - незалежний експертно-аналітичний центр, який фінансується Європейським Союзом у рамках проекту FORBIZ та Ініціативи EU4Business. Незалежна команда експертів працює над системним переглядом нормативних актів та удосконаленням регуляторного поля в 5 ключових секторах економіки: IT, будівництво, енергетика, агробізнес та безпека харчових продуктів, інфраструктура.

Читайте також: Закони України необхідно адаптувати до нових норм у ветмедицині в ЄС - експерти

Як повідомляв Укрінформ, 6 грудня 2018 року Верховна Рада України в другому читанні та в цілому ухвалила проект Закону України №8450 “Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів”.

Зокрема, закон передбачає:

- обов’язковість зазначення точної, достовірної та зрозумілої інформації для споживача;

- визначення однакових вимог до надання інформації про продукти харчування, що реалізуються як у магазинах, так і дистанційно;

- можливість використання виробниками позначки “без ГМО” за умов підтвердження відсутності ГМО в харчових продуктах відповідно до чинного законодавства;

- вимоги до надання інформації про використання у харчових продуктах олій та жирів рослинного походження, з обов’язковим зазначенням переліку рослин, з яких вони походять;

- мінімальний розмір тексту для зазначення обов’язкової інформації про харчовий продукт на упаковці;

- встановлення вимог до переліку інгредієнтів харчових продуктів, зокрема і щодо використання ароматизаторів, наноматеріалів та продуктів, що викликають алергію;

- визначення інформації, яка є обов’язковою для надання, а також додаткової обов’язкової інформації;

- необхідність зазначення відомостей про обробку, якій піддавався харчовий продукт, наприклад, сушка чи заморозка;

Законом забороняється:

- використання у назві молочних продуктів слова “натуральний”, якщо складові молока замінюються, використовуються жири або білки немолочного походження або будь-які стабілізатори та консерванти;

- введення споживачів в оману через зазначення характеристик харчових продуктів, що їм не властиві, в тому числі і медичних або лікувальних цілей.