Поляки розблокували всі пункти пропуску на кордоні з Україною

Поляки сьогодні вночі розблокували усі пункти пропуску на кордоні з Україною.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Міністерство аграрної політики та продовольства.

«Висловлюємо вдячність польському Міністерству за конструктивну роботу з розблокування кордону. А також галузевим асоціаціям обох країн. Переговори, які тривали, були нелегкими, але головне, що ми маємо результат», - відзначив міністр агрополітики Микола Сольський.

Зазначається, що переговори між міністерствами та асоціаціями продовжуватимуться і надалі. Сторони домовилися щомісяця обмінюватися цифрами щодо транзиту сільськогосподарської продукції, щоб контролювати ситуацію.

За даними міністерства, наступна зустріч міністрів сільського господарства України і Польщі запланована на 7 травня, на ній обговорять умови співпраці влітку.

Читайте також: У пункті пропуску «Гребенне - Рава-Руська» відновився рух вантажівок

Як повідомляла Державна прикордонна служба України за інформацією, отриманою від Прикордонної варти Республіки Польща, сьогодні після 10:00 (за київським часом) польські фермери припинили дії з блокування руху вантажним транспортним засобам перед пунктом пропуску «Гребенне – Рава-Руська».

Оформлення та пропуск через кордон вантажівок у двох напрямках здійснюється у звичайному режимі.

Водночас, за наявною інформацією, на в’їзд до Польщі не пропускатимуть вантажівки, які переміщують зернові культури. Даний вид вантажу може слідувати по території Польщі виключно в режимі транзиту.

«На цей час з боку суміжної держави накопичення вантажівок не спостерігається, на виїзд з України ваговози рухаються за е-Чергою. Просимо водіїв та перевізників врахувати цю інформацію під час планування міжнародних перевезень», - додали в Держприкордонслужбі.

Читайте також: Польські фермери припинили протест у пункті пропуску «Ягодин - Дорогуськ»

Як повідомлялося, із 9 лютого 2024 року на території Польщі біля кордону з Україною тривають акції протесту фермерів на дорогах, які ведуть до пунктів пропуску. Головними вимогами протестувальників є заборона імпорту української агропродукції й відмова Польщі від європейського зеленого курсу.

За цей час сталося п'ять випадків висипання українських агрокультур з вантажних вагонів на колії чи з вантажівок на дороги.

Фото: Мінвідновлення