Китайські компанії переходять у «підпілля» через транзакції, пов’язані з Росією - Reuters

Китайські компанії вимушені йти у «підпілля», оскільки великі банки КНР відмовляються від фінансування транзакцій, пов’язаних з РФ.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Reuters

"Оскільки великі банки Китаю відмовляються від фінансування транзакцій, пов’язаних з РФ, деякі китайські компанії звертаються до невеликих банків на кордоні та підпільних каналів фінансування, таких як грошові брокери – навіть використовуючи заборонену криптовалюту" – повідомили джерела Reuters і додали, що деякі компанії повністю пішли з російського ринку.

Зазначається, що виробнику побутової техніки на півдні Китаю важко доставляти свою продукцію до РФ через те, що великі банки Китаю обмежують платежі за такі операції через занепокоєння щодо санкцій запроваджених США.

Читайте також: Західні банки торік сплатили Росії понад €800 мільйонів податків - ЗМІ

Для здійснення платежів за свої електротовари компанія, що базується в Гуандуні, розглядає можливість використання валютних брокерів, які діють уздовж кордону Китаю з РФ, сказав засновник компанії Ван.

"Ви просто не можете належним чином вести бізнес, використовуючи офіційні канали", – зазначив він, оскільки великим банкам тепер потрібні місяці, а не дні, щоб провести платежі з РФ, що змушує його підключатися до нетрадиційних платіжних каналів або згортати свій бізнес.

За словами Вана, менеджер великого державного банку, яким він раніше користувався, сказав, що кредитор стурбований можливими санкціями США щодо російських транзакцій.

Банкір одного з державних банків Великої четвірки Китаю заявив, що він посилив перевірку пов’язаних з РФ компаній, щоб запобігти ризику санкцій. 

"Головна причина — уникнути непотрібних проблем", — сказав банкір, який побажав залишитися анонімним.

Читайте також: Китайські компанії продовжують ігнорувати санкції заради вигідних угод із Росією - ЗМІ

За словами джерел агенції, з минулого місяця китайські банки посилили перевірку транзакцій, пов’язаних з РФ, або взагалі припинили бізнес, щоб уникнути санкцій США.

Як повідомляв Укрінформ, генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що Китай повинен припинити надавати підтримку загарбницькій війні Росії проти України, якщо прагне покращити свої відносини із Заходом.

Фото: EPA