Україна вважає Китай стратегічним партнером у відновлювальній енергетиці - Савчук

Україна вважає КНР стратегічним партнером у сфері відновлювальної енергетики.

Про це пише прес-служба Держенергоефективності з посиланням на голову відомства Сергія Савчука.

«У цій сфері («зелені» проекти - ред.) ми розвиваємо успішне партнерство, розпочате підписанням Меморандуму між Держенергоефективності та Національною енергетичною адміністрацією КНР у грудні 2017 року», - сказав Савчук.

Він підкреслив, що Китай для України - стратегічний партнер, особливо у «чистій» енергетиці.

Савчук зазначив, що китайські компанії вже реалізують «зелені» проекти в Україні, здебільшого у сонячній та вітровій енергетиці. Втім, напрями співпраці набагато ширші.

«Для інвесторів ми зібрали понад 100 потенційних привабливих проектів на загальну суму понад 4 млрд доларів на карті UAMAP», - нагадав Савчук.

Читайте також: Україна демонструє в Шанхаї найновітніші досягнення - Кубів

Голова Держенергоефективності запропонував китайцям співпрацю у реалізації ряду проектів: когенераційна установка на біомасі із 7,5 МВт електричної та 23,5 МВт теплової потужності на Харківщині (близько 23 млн євро інвестицій), завод з виробництва біоетанолу другого покоління потужністю 50 тис. тонн у рік на Одещині (75 млн євро інвестицій), Сколівська вітроелектростанція на Львівщині потужністю 53,2 МВт (близько 65 млн євро інвестицій), ГАЕС у м. Канів Черкаської області потужністю 1000 МВт (більше 1 млрд євро інвестицій), біогазова установка потужністю 4,8 МВт на Одещині (більше 15 млн євро інвестицій).