Українська діаспора Португалії відреагувала на звіт Amnesty International

Спілка українців Португалії заявила, що останній звіт Amnesty International не допомагає припинити війну в Україні, а навпаки, сприяє продовженню спровокованого росією конфлікту.

Про це Укрінформу повідомив президент Спілки українців Португалії Павло Садоха.

«На жаль, замість показати злочини окупантів, Amnesty International засуджує українських військових, які захищають свою Батьківщину», – йдеться в заяві.

Водночас українська громада Португалії вимагає детального та швидкого розслідування масового вбивства українських військовополонених, вчиненого армією Російської Федерації в місті Оленівка, сподіваючись на готовність Amnesty International у Португалії доєднатися до тих, хто зацікавлений у засудженні злочинів проти людства.

Пан Садоха нагадав, що результати національного опитування Національного демократичного інституту України (проведеного в липні 2022 року) показали, що 97 відсотків українців повністю довіряють Збройним силам України.

«Тільки українська громада в Португалії надіслала допомогу ЗСУ на мільйони євро. Щодня ми перебуваємо в прямому та постійному контакті з нашими співвітчизниками в Україні, і ми не маємо даних про скарги з боку українців про які вказує Amnesty International. У цей час увесь український народ став Збройними Силами України для захисту свого життя, для захисту найелементарніших прав людини та людської гідності. російська федерація прирекла нас, українців, на геноцид і в нас не має іншого виходу, як боротися до повної перемоги», – йдеться в заяві.

Як повідомлялося, в опублікованій 4 серпня доповіді правозахисна організація Amnesty International заявила, що українські військові у спробі відбити російське вторгнення наражають на небезпеку цивільне населення, створюючи бази та розміщуючи озброєння в житлових районах, у тому числі школах і лікарнях.

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба закликав Amnesty International не шукати фальшивого балансу між країною-злочинцем росією й Україною, яка захищається від неї, а розповісти світові правду про росію.

Міноборони України звинуватило Amnesty у спотворенні реальної картини злочину росії проти України.

Український офіс Amnesty International заперечив свою участь у підготовці звіту про ЗСУ.