Джелялов написав адвокату про затримання, мішок на голові та очну ставку у ФСБ

Лист

Заарештований в окупованому Криму перший заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Наріман Джелялов передав адвокату Миколі Полозову лист, в якому описав хронологію подій, що відбуваються з ним відразу після того, як його після обшуку відвезли з дому в невідомому напрямку.

Текст опублікований на сторінці Полозова в Фейсбуці, передає Укрінформ.

За словами Джелялова, його здивувало, що взяли його за статтею «Диверсія». «Я ніколи і не думав подібним займатися. Це не мій метод. Але склалося як є. ... Попереду допити, суди, камера - одиначка. ... Подивимося що буде далі. Але ж інші проходили, і я постараюся», - написав активіст.

Лист Нарімана Джеляла Джерело: Полозов/Фейсбук

Перший заступник голови Меджлісу зазначив, що обшук в його будинку був поверхневим і формальним, після чого ті, хто проводили "захід", сказали, що йому доведеться пройти з ними - «в РВВС». Водноча с протокол обшуку активісту не показали і підписати його не просили.

Джелялов повідомив, що в машині йому на голову наділи мішок, а потім на великій швидкості повезли в невідомому напрямку.

Читайте також: Захист подав апеляцію на арешт Джелялова в окупованому Криму

«Мене, не знімаючи мішок і наручники, провели в якусь будівлю, в цокольне приміщення. Воно було світлим. У кімнаті перебувало мінімум чотири людини. Мене посадили на стілець спиною вперед. Після чого чоловік владним голосом відразу почав обвинувачувати мене в підриві газопроводу», - пише Джеляль.

За його словами, в будівлі ФСБ він зустрівся з одним з п'яти затриманих в ті дні.

«Ближче до 4-ї ранку мені влаштували очну ставку з одним із хлопців. Я встиг запитати, чи в порядку він, на що він похитав головою. «Били?» і у відповідь ствердно кивнув», - зазначив активіст.

Джелялов додав, що переживає за свою сім'ю - маленьких дітей і старих батьків.

Читайте також: Україна в ООН закликає світ реагувати на затримання Джелялова в окупованому Криму

Як повідомлялося, 3-4 вересня в Криму після обшуків були вивезені в невідомому напрямку п'ятеро кримських татар: Ельдар Одаманов, Наріман Джелялов, Азіз Ахтемов, Асан Ахтемов і Шевкет Усеінов. Їх місцезнаходження стало відомо лише за кілька днів після викрадення.

6 вересня підконтрольний РФ так званий Київський районний суд Сімферополя ухвалив рішення взяти під варту на 60 діб, до 4 листопада, Джелялова і братів Ахтемових. Їм повідомили про підозру в нібито причетності до пошкодження газопроводу в селі Перевальне 23 серпня згідно з частиною 1 статті 281 - "Диверсія" Кримінального кодексу РФ.

Читайте також: ФСБ показала «зізнання» кримських татар у «диверсії» на окупованому півострові

Одаманову і Усеїнову присудили адміністративний арешт на строк 14 і 15 діб за «непокору законним вимогам співробітників поліції» (ст.19.3 КоАП РФ).