Штайнмаєр підтримав передачу Україні касетних боєприпасів від США

Федеральний президент ФРН Франк-Вальтер Штайнмаєр висловився на захист рішення США передати Україні касетні боєприпаси та закликав уряд Німеччини не вставати «на шляху союзників».

Про це глава держави заявив у неділю в літньому інтерв’ю телеканалу ZDF, передає кореспондент Укрінформу.

«Німецька позиція щодо заборони касетних боєприпасів залишається правильною, але в нинішній ситуації вона не повинна ставати на заваді Сполученим Штатам», - підкреслив президент.

При цьому нагадав, що саме він підписав міжнародну угоду про заборону касетних боєприпасів в Осло в 2008 році як тодішній міністр закордонних справ ФРН.

Читайте також: Німеччина стримано відреагувала на рішення США передати Україні касетні боєприпаси

Політик також послався на настрої в німецькому суспільстві, на те, що для німців не може стояти питання, на чий бік встати в цій війні, «адже рідко буває так чітко як зараз зрозуміло: хто є злочинцем і хто жертвою».

«Війна може завершитися хоч завтра, якщо Росія пошле своїх солдатів назад. Якщо ж Україна припинить оборонятися, або ми не подбаємо про те, щоби вона залишалася обороноздатною, це стане кінцем України», - сказав Штайнмаєр.

Водночас він із жалем констатував, що не бачить наразі умов для перемир’я.

Читайте також: Канада налаштована покласти край застосуванню касетних боєприпасів

З огляду на очікування України від саміту НАТО в Вільнюсі, Штайнмаєр висловив сподівання, що союзники знайдуть консенсус щодо безпекових гарантій. При цьому він не конкретизував, що це можуть бути за гарантії та ухилився від відповіді щодо майбутнього членства України в Альянсі.

Говорячи про багаторічну політику залучення Росії, президент зауважив, що бажання створити спільну з РФ архітектуру безпеки було не лише в Німеччини, але також у інших західних партнерів, зокрема, США.

«Але це не спрацювало зрештою, і нам це не вдалося», - визнав він і закликав зробити висновки на майбутнє.

Читайте також: Британія та Іспанія виступили проти використання касетних боєприпасів Україною

На думку Штайнмаєра, зрозумілим є те, що безпекова архітектура Європи в майбутньому не буде спільною з Росією, натомість доведеться витрачати великі гроші для того, щоб від цієї країни захиститися.

Нагадаємо: Сполучені Штати оголосили в п'ятницю, що постачатимуть Україні касетні боєприпаси, щоб допомогти ЗСУ в контрнаступі.

Читайте також: Байден - про касетні снаряди для України: Важке рішення, але вони їй потрібні

Використання цієї зброї викликає суперечки, перш за все, через те, що значний відсоток їх вибухових пристроїв не детонує, а залишається на місцевості, що в майбутньому створює серйозну загрозу для населення навіть багато років по завершенні бойових дій.

Читайте також: Резніков назвав п'ять принципів України щодо застосування касетних боєприпасів

Понад 100 інших країн, серед яких і Німеччина, приєдналася до договору про заборону касетних боєприпасів, так званої Конвенції Осло. США, Росія та Україна угоду не підписали.