Зеленський назвав евакуацію з «Азовсталі» єдиним позитивним моментом переговорів з рф

Ця стадія війни може перейти в дипломатичний формат, коли росія покаже бажання перейти до нього.

Про це президент України Володимир Зеленський сказав під час включення на Українському сніданку в Давосі, передає Укрінформ.

"Коли Україна говорить, що вона буде боротися, поки не відновить всі свої території, це означає тільки - що Україна буде боротися, поки не поверне всі свої території. Нічого іншого не значить. Це і є про незалежність і про суверенітет. Ця стадія кривавої війни може перейти в формат дипломатичних перемовин в тому чи іншому вигляді, за участі президентів росії та України, двох або плюс наші стратегічні партнери. В цю стадію ми можемо йти, якщо зрозуміємо, що як мінімум сторона російської федерації показує можливість і бажання перейти з кривавої війни до дипломатії. Це можливо, якщо російська федерація продемонструє хоч щось. "Хоч чимось" я називаю і такі кроки як відведення військ до 24 числа. Я вважаю це був би правильний крок з боку російської федерації", - сказав Зеленський.

Водночас він зауважив, що поки з боку росії немає проявів зацікавленості до завершення війни чи хоча б до проведення перемовин.

"Я не бачу зацікавленості, я не бачу багатьох предметних речей", - сказав Зеленський.

Єдиним, за його словами, позитивним моментом переговорів з росією є те, що вдалося вивезти людей з Маріуполя, а також цивільних та військових з Азовсталі.

"Але тут знов таки включилася та ООН, Міжнародний комітет Червоного хреста, всі допомагали як могли, тому був той чи інший результат. Більше поки що я кроків до якихось результатів, навіть не потужних, не бачу", - зазначив Зеленський.

Читайте також: Завершення війни залежить як від позиції Заходу, так і від бажання росії - Зеленський

Президент наголосив, що подібне затягування процесу з перемовинами Україна спостерігає ще з часів Мінського процесу.

"Тому ми й проти будь-яких штучних договорів без реальних підтверджень з нормальним колом країн-партнерів, які готові підтверджувати, підтримувати і бути гарантерами безпеки для України", - сказав він.

Читайте також: Загарбники усвідомлюють, що війна не має сенсу - Зеленський

Як повідомляв Укрінформ, понад 80 днів українські захисники тримали оборону Маріуполя. 16 травня розпочалась евакуація українських захисників із заблокованого російськими загарбниками меткомбінату "Азовсталь", яка тривала кілька днів.