Україна згодна взяти російський проєкт про перемир’я за основу, але з доповненнями – Кравчук

Українська делегації в ТКГ згодна з тим, щоб запропонований російською стороною проєкт угоди про великоднє перемир’я і контроль за його дотриманням було взято за основу, але з українськими доповненнями.

Про це заявив голова делегації України в ТКГ Леонід Кравчук в ефірі телеканалу «Україна 24», повідомляє Укрінформ.

Кравчук розповів, що на вчорашньому засіданні в цілому була підтримана пропозиція не тільки про припинення вогню у зв’язку з великодніми святами, а загалом досягнення всеосяжної тиші. Окрім того, було детально обговорено питання щодо вдосконалення координаційного механізму контролю порушення режиму тиші.

Читайте також: «Великоднє перемир’я»: Кравчук каже, що на встановлення «тиші» є шанс

"Першим документом, який ми обговорювали вчора, була пропозиція російської сторони, яка запропонувала проєкт такого документа. Нам не вдалося прийняти навіть не тому, що зміст був недосконалий, а тому, що не були точно визначені суб’єкти цього процесу і суб’єкти виконання тих пропозицій, які були запропоновані російською стороною", - сказав Кравчук.

Водночас він висловив думку, що учасники вчорашнього засідання ТКГ досягли "серйозного руху вперед, залишилися абсолютно деталі".

Читайте також: Росія у ТКГ визнала, що представники «Л/ДНР» не є суб'єктами переговорів - Арестович

"Я сьогодні буквально годину тому відправив пані Хайді Грау, представнику ОБСЄ, проєкт тих доповнень або уточнень до російського проєкту - ми вважаємо, що російський проєкт має бути взятий за основу..., з проханням, ще є час, розглянути його. І може, дасть Бог, ми приймемо це рішення, тому що воно надзвичайно важливе… У липні 2020 року такий документ був прийнятий, і тиша спостерігалася серйозна на всій території, але останнім часом вона порушувалася і порушується", - зазначив Кравчук.

Читайте також: РФ має припинити вдавати із себе посередника у конфлікті на сході УкраїниБоррель

Він підкреслив, що всі учасники переговорів були одностайні у тому, що такий документ потрібен. За його словами, тепер спецпредставник ОБСЄ Хайді Грау має надіслати проєкт документа з українськими доповненнями Росії і представникам ОРДЛО.

Як повідомлялося, на засіданні ТКГ на рівні глав делегацій 28 квітня сторони погодилися продовжити роботу щодо вжиття додаткових заходів із вдосконалення механізму виключення порушень режиму припинення вогню.