Сущенка у СІЗО відвідає український консул - адвокат

Сущенка у СІЗО відвідає український консул - адвокат

Оновлюється
Укрінформ
Попри те, що питання звільнення кореспондента Укрінформу у Парижі Романа Сущенка із російської в’язниці піднімається вже на найвищому міжнародному рівні, московська «феміда» продовжила бранцю термін арешту.

До журналіста не пускають ані священника, ані представника ОБСЄ з питань свободи ЗМІ.

Сам Сущенко розповів, як попався на підставу ФСБ – його піймали на «невинне» прохання привезти у Париж і передати диск із якимось записом, нібито, іншому українському журналісту. На думку секретаря РНБО України, російські спецслужби хотіли завербувати Романа Сущенка, однак той відмовився, після чого йому організували підставу і посадили до в’язниці за надуманим обвинуваченням.

Інформацію про попередній розвиток подій читайте тут.

Адвокат: У Сущенка нова камера і новий сусід - російський націоналіст

27.12.2016 19:24

Адвокат Марк Фейгін відвідав у вівторок в СІЗО "Лефортово" журналіста Укрінформу Романа Сущенка і повідомив про останні новини, пов'язані з його підзахисним.

Про це адвокат розповів в інтерв'ю Укрінформу.

"Побував сьогодні у Романа і хочу передати його привітання з великими святами усім близьким, друзям, колективу Укрінформу. Сущенку знову змінили камеру. Але цього разу змінився ще і сусід. Його новий сусід по камері - російський націоналіст (язичник, "родновер"), затриманий по одній із численних справ, які зараз заводять проти цієї категорії", - сказав Фейгін.

Він також уточнив, що стосунки у Романа з його новим сусідом нормальні, "вони ладнають". Але Сущенко тепер на якийсь час буде без телевізора і холодильника, що залишилися в попередній камері.

Сущенка у СІЗО відвідає український консул - адвокат

27.12.2016 18:30

У середу, 28 грудня, незаконно заарештованого в Москві кореспондента Укрінформу Романа Сущенка відвідає український консул Геннадій Брескаленко.

Про це розповів в інтерв'ю Укрінформу адвокат Сущенка Марк Фейгін, який відвідав журналіста у вівторок у СІЗО «Лефортово».

«Що ще важливе: завтра, у середу, Романа відвідає український консул у Москві Г.С. Брескаленко. Чекаємо на новини і після цього візиту", - сказав Фейгін.

Фейгін відвідав Сущенка в СІЗО, передає від нього привітання

27.12.16 13:06

Російський адвокат Марк Фейгін відвідав у вівторок в СІЗО "Лефортово" свого підзахисного - журналіста Укрінформу Романа Сущенка.

Про це адвокат написав у своєму Twitter. 

"Вийшов від Романа Сущенка з Лефортово. Він передає свої привітання українцям зі святами, що наближаються, і розраховує на підтримку", - відзначив Фейгін.

Путін прокоментував можливості звільнення Сущенка і Сєнцова

23.12.2016 14:07

Президент РФ Володимир Путін не унеможливлює амністії в Росії політичних ув’язнених з України.

Про це він заявив у п'ятницю на великій прес-конференції, відповідаючи на запитання про можливість звільнення українських режисера Олега Сєнцова і журналіста Романа Сущенка, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Ну скажіть, будь ласка, що нам робити, якщо кінорежисер, а це доведено в суді, готувався до здійснення терористичних актів? Його відпустити тільки за те, що він режисер? Чим він відрізняється від кадрового співробітника військової розвідки, який планував робити те ж саме? Ми сьогодні відпустимо одних, а завтра прийдуть інші. Треба домовитися, щоб це було припинено, і тоді можна буде подумати і про амністію, я проти цього нічого не маю", - сказав Путін.

Він також додав, що, "ні у кого немає бажання тримати журналістів, якщо вони займаються журналісткою діяльністю".

Щодо затриманих українських "диверсантів", зокрема Панова і Захтея, і застосування до них тортур Путін висловився так: "Ніхто їх не катував і не бив".

Він також заявив, що "якщо така політична воля буде, то легко буде вирішувати й інші питання".

Савченко обіцяє написати всім українським політв'язням

22.12.2016 19:07

Народний депутат України Надія Савченко порушує питання звільнення журналіста Укрінформу Романа Сущенка, якого незаконно утримують у СІЗО "Лефортово", під час зустрічей з зарубіжними колегами.

Про це вона сказала кореспондентові Укрінформу в ФРН.

 "Я скрізь говорю про Сущенка. Я все роблю для цього", - запевнила Савченко.

Вона підкреслила, що постійно ставить питання про політв'язнів, у тому числі, на міжнародному рівні. Зараз Савченко перебуває в Берліні, де обговорює, зокрема, й цю проблематику.

Народний депутат звернула увагу, що Сущенко належить до іншої категорії, ніж більшість заручників. "По-перше, він журналіст, це вже інша категорія зовсім. Крім того, що політв'язень, тут ще й свобода слова", - відзначає Савченко. Вона закликає "говорити з усім світом, що треба тиснути на Росію".

На запитання, чи не планує вона підтримати Романа листом, Савченко сказала, що планує написати листи підтримки політв'язням у Росії. "У мене були плани писати абсолютно всім політв'язням. Але стільки навалилося, ніколи не було часу їм написати. Я писала перший тиждень, коли вийшла, і більше не пишу", - додала вона.

Проте Савченко все ж збирається це зробити через Інтернет-сайт rosuznik.org, "який дуже допомагає політв'язням і російським, і українським, тим, хто в Росії опиняється". На сайт можна написати лист, після чого його роздрукують і перешлють. При цьому вона сумнівається, що її листи дійдуть до адресатів, до неї самої теж не всі доходили. "Але якщо дійдуть, я напишу через сайт хлопцям усім", - обіцяє Савченко.

Сущенко є об'єктом оперативних розробок ФСБ - Фейгін

22.12.2016 16:22

Російський адвокат Марк Фейгін заявив, що оперчастина в Лефортово безпосередньо пов'язана з ФСБ і веде розробку стосовно його підзахисного, журналіста Укрінформу Романа Сущенка.

Про це адвокат повідомив в інтерв'ю кореспондентові Укрінформу.

"Оперчастина в Лефортово, очевидно, безпосередньо пов'язана з ФСБ. Роман Сущенко, до речі, теж є об'єктом оперативних розробок. Але це все безглуздо, оскільки він розумна людина і розуміє, що навколо відбувається", - сказав Фейгін.

Він нагадав, що в російських СІЗО зберігся такий анахронізм радянської системи, як оперчастина: "Вона займається оперативною роботою, тобто розкриттям злочинів у стінах закладу". СІЗО Лефортово до 2005 року входило до системи ФСБ, тепер офіційно підпорядковується ФСВП, але має тісні неформальні контакти з ФСБ.

Росія відпустить Сущенка, коли їй буде вигідно – голова СБУ

22.12.2016 15:45

Журналіст Укрінформу Роман Сущенко є заручником офіційної політики Росії, яка не відпустить його у правовому полі, а чекатиме, коли їм це стане політично вигідно.

Таку думку в інтерв'ю кореспонденту Укрінформу висловив голова Служби безпеки України Василь Грицак.

"У Романа професійні адвокати, обговорення його долі постійно триває у ЗМІ. З іншого боку, така публічність та увага до справи Романа спокушає російську сторону "грати на нервах", вигадувати нові звинувачення та затягувати процес... Журналіст Роман Сущенко є заручником офіційної політики Росії, яка не відпустить його у правовому полі, а чекатиме, коли їм це стане політично вигідно", - сказав голова СБУ.

За його словами, представники Служби безпеки беруть активну учать у процесі звільнення заручників, цей процес триває постійно: "На сьогодні ми маємо інформацію про перебування у тюрмах терористів 109 наших хлопців та дівчат, ще 492 людини вважаються зниклими безвісти. Ми готові йти на поступки саме в цьому питанні, аби найшвидше повернути бранців до родин".

Грицак нагадав, що Україна ініціювала обмін 59 підтверджених бойовиками заручників на 228 осіб, які перебувають під слідством, справи щодо яких розглядаються судами або вже відбувають покарання. СБУ докладатиме максимум зусиль, щоб цей обмін відбувся до Різдвяних свят.

Керівник СБУ зауважив, що для того, щоб цей процес розпочався в односторонньому порядку ми готові передати 15 осіб зі списку терористів уже найближчими днями."Сподіваюсь, що визволення з полону кілька днів тому нашого десантника - захисника Донецького аеропорту Тараса Колодія є свідченням реальної реанімації процесу обміну", - наголосив Грицак.

Укрінформівці підписали листівки до свят на підтримку Романа Сущенка

20.12.2016 16:24

Укрінформ взяв участь у проекті "Слова свободи" та підписав листівки на підтримку колеги Романа Сущенка та інших політв'язнів, яких незаконно утримує РФ

Працівники Українського національного інформаційного агентства "Укрінформ" підписали листівки до свят на підтримку колеги Романа Сущенка та інших політв'язнів, яких незаконно утримує РФ. Писали російською мовою, бо інакше листи не пропустять до в'язниці.

"Я працюю в Дніпрі. І кожен день починаю з новин про Сущенка. У твоєму становищі міг би опинитися кожен із нас. Мені страшно уявити, що звичайного журналіста тримають в СІЗО. Романе, ти поводишся, як і годиться справжньому чоловікові, вільному журналістові. Ми пишаємося тобою!" - пише колега Романа із Дніпра Людмила Блик.

Листівки надано проектом "Слова свободи", який з'явився в Україні влітку 2016 року, після переїзду одного з координаторів "РосУзника" до Києва. Мета проекту - щоб якомога більше листів отримували політв'язні, які відбувають покарання за свої політичні переконання, або за свою активність, яка виявилася небажаною російській владі.

Зустріч Порошенка з сім'єю Сущенка допоможе захисту - адвокат

18.12.2016 13:07

Марк Фейгін, адвокат неправомірно затриманого у Москві кореспондента Укрінформу в Парижі Романа Сущенка, повідомив про повернення до Києва наступного тижня дружини і сина журналіста.

Про це він розповів кореспондентові Укрінформу.

"Наступного тижня очікується повернення до Києва дружини і сина кореспондента Укрінформу в Парижі Романа Сущенка. Напередодні Різдва було б дуже символічно, якби президент країни прийняв найближчих родичів Романа, як це бувало у випадку з близькими інших українських політв'язнів", - сказав Фейгін.

За його словами, справі захисту також допомогло б, якби президент Петро Порошенко, як глава держави і гарант Конституції, взяв на себе відповідальність за статус Романа Сущенка, який будучи кореспондентом національного інформагентства, фактично є державним службовцем. 

"Я зустрічався з політичним секретарем посольства Франції у Москві. Французька сторона говорить, що готова проявляти велику активність у "кейсі Сущенка", але тільки в разі активності української сторони, тому що, як говорять у них "Etre plus royaliste que le roi" (Не можна бути більшим роялістом, ніж король, фр. - ред.)", - резюмує адвокат.

Фейгін закликає на прес-конференції Путіна ставити запитання про Сущенка

16.12.2016 16:23

Марк Фейгін, адвокат неправомірно затриманого в Москві журналіста Укрінформу Романа Сущенка, попросив журналістів проявити солідарність з його підзахисним.

Про це він сказав кореспондентові Укрінформу.

"Нагадую, що 22 грудня – велика прес-конференція президента Путіна. Закликаю журналістів виявити солідарність і ставити запитання про Романа Сущенка", - зазначив Фейгін.

Ще він нагадав про можливий візит до Москви прем'єр-міністра Франції Мануеля Вальса. "Поки точно не відомо, чи буде це. Але, про всяк випадок, треба тримати ситуацію на контролі", - уточнив адвокат.

МЗС: закриті суди у справі Сущенка – психологічний тиск

15.12.2016 19:27

Проведення московським судом у закритому режимі слухань у справі журналіста Укрінформу Романа Сущенка свідчить про продовження психологічного тиску на нього.

Про це йдеться у коментарі Міністерства закордонних справ України у зв'язку з рішенням московського суду, який залишив без змін судову постанову про продовження до 30 січня 2017 року терміну тримання під вартою незаконно затриманого в РФ українського журналіста.

"Наполеглива відмова судової гілки російської влади у зміні запобіжного заходу на не пов’язаний з триманням під вартою та подальше проведення судових слухань у закритому режимі свідчать про продовження психологічного тиску на громадянина України та політичну заангажованість російської судової системи", - наголошується у зверненні.

Суд не допускає консула до справи Сущенка - адвокат

15.12.2016 16:15

Москві кореспондента Укрінформу Романа Сущенка, готує клопотання про право журналіста на телефонні дзвінки. У той же час сьогодні Московський міський суд відхилив клопотання про допущення до справи Сущенка українського консула.

Про це він повідомив у коментарі Укрінформу.

"Кілька клопотань подали, ще ряд - готуємо. Сьогодні подавали клопотання про допущення до справи українського консула (Геннадія - ред.) Брескаленка. Відмовили нібито через наявність у справі держтаємниці", - сказав Фейгін.

Він уточнив, що ще клопотатиме про право на телефонні дзвінки. Роман хоче поговорити з мамою, в якої вчора був день народження. Він давно з нею не бачився. "Обговорили з Романом повернення з Парижа його дружини і сина. Розглядатимемо можливість побачення з ними", - підсумував адвокат.

Сущенка ізолюють, щоб домогтися зізнавальних свідчень – Фейгін

15.12.2016 15:58

Журналіста Укрінформу Романа Сущенка, незаконно затриманого в Москві, ізолюють, щоб домогтися зізнавальних свідчень.

Про це журналістам сказав його адвокат Марк Фейгін, повідомляє УНІАН.

«Разом із залишенням запобіжного заходу Роману Сущенку  відмовляють в телефонних дзвінках, на які йому дається право кримінально-процесуальним кодексом Росії, йому не дають можливості побачення з близькими родичами. Я вважаю, що це все виглядає як тиск на Романа Сущенка з метою отримати від нього зізнавальні свідчення. Нагадаю, Сущенко не визнає свої провини, не визнає обвинувачення в шпигунстві і наполягає на своїй невинуватисті», - сказав Фейгін.

«Зараз немає ніяких очних ставок, річ у тому, що у справі проходить свідком один основний свідок обвинувачення і ще кілька співробітників ФСБ. Більше нічого. Справа ж  куца. Ставиться фактично два епізоди. Враховуючи цю ситуацію, чи можна назвати тримання під вартою на два-чотири-шість місяців доречним? З погляду захисту - ні», - сказав Фейгін.

У Сущенка немає ілюзій щодо російського "правосуддя"

15.12.2016 15:35

Незаконно заарештований у Москві журналіст Укрінформу Роман Сущенко не має ілюзій з приводу російського правосуддя.

Про це повідомив у Фейсбуці кореспондент агентства УНІАН у Москві Роман Цимбалюк.

"Дивуюся його спокоєм і витримкою. Роман виглядає бодрячком, дякує колегам за підтримку. Ілюзій з приводу російського правосуддя не плекає", - пише він.

Мосміськсуд відхилив скаргу на арешт Романа Сущенка

15.12.2016 11:29

Московський міський суд відхилив скаргу на арешт українського журналіста Укрінформу Романа Сущенка.

Про це адвокат Марк Фейгін написав у своєму Твіттері.

«Мосгорсуд відхилив скаргу на арешт Романа Сущенка», - написав він.

Раніше Фейгін пояснював, що в апеляції на арешт захист робить упор на можливість тримання Сущенка під домашнім арештом. «У Мосміськсуді більш упорядкована обстановка, ніж в Лефортовському суді. Роман хоче докладніше ознайомитися із заведеною на нього справою. Він читає її з великим інтересом і здивуванням», - розповідав адвокат.

МЗС вимагає звільнення українського журналіста Романа Сущенка

15.12.2016 10:15

Міністерство закордонних справ України вимагає звільнення незаконно утримуваного журналіста Романа Сущенка.

Про це повідомила в Твіттері речниця МЗС України Мар'яна Беца.

"Вимагаємо звільнення незаконно утримуваного журналіста Р.Сущенка, заручника агресивної політики РФ", - написала Беца.

Сущенка привели у Мосміськсуд на розгляд апеляції

15.12.2016 09:50

Сьогодні о 10.00 Московський міський суд розгляне скаргу на продовження арешту журналістові Укрінформу Роману Сущенку. Його вже привезли в зал суду.

Про це адвокат Марк Фейгін написав у своєму Твіттері.

«Засідання у Мосміськсуді по оскарженню арешту Сущенка відбудеться в залі 436. Романа доставили до суду», - повідомив Фейгін.

Раніше він пояснював, що при апеляції на арешт захист робить наголос на можливість утримання Сущенка під домашнім арештом. «У Мосміськсуді більш впорядкована обстановка, ніж у Лефортовському суді. Роман хоче детальніше ознайомитися із заведеною на нього справою. Він читає її з великим інтересом і здивуванням», - розповідав адвокат.

Московський міськсуд розпочинає розгляд скарги на арешт Сущенка

15.12.2016 08:35

Сьогодні о 10:00 Московський міський суд розгляне скаргу на продовження арешту журналіста Укрінформу Романові Сущенку.

Про це адвокат Марк Фейгін розповів кореспондентові Укрінформу.

«Розгляд моєї скарги на рішення Лефортовського суду про продовження арешту Сущенку. Завтра о 10:00 в Московському міському суді... Сподіваюся, Роман, як і раніше, буде присутнім на суді особисто. В ММС більш упорядкована обстановка, ніж у Лефортовському суді. Роман хоче детальніше ознайомитися із заведеною на нього справою. Він читає її з великою цікавістю і здивуванням», - повідомив Фейгін.

Сущенку не віддають "Молитвослов" Філарета - адвокат

14.12.2016 19:09

Марк Фейгін, адвокат неправомірно затриманого в Москві журналіста Укрінформу Романа Сущенка, повідомив, що його підзахисному передали ікону від Київського Патріархату, але «Молитвослов» не передають.

Про це він повідомив кореспондентові Укрінформу.

«Наскільки я знаю, ікону від Київського Патріархату Роману передали. А «Молитвослов» із добрими побажаннями від патріарха Філарета - ні. Разом з недопуском священиків, це виглядає дивно, фактично - відмова у духовному окормленні. Проте нам відповідають: «Тут є священик РПЦ, користуйтеся його допомогою», - сказав Фейгін.

Він уточнив, що не бачить серйозних причин, чому не можна передати «Молитвослов». Адже книгу можна прочитати, проглянути, прояснити, якщо співробітники «Лефортово» чекають, що там міститься щось незаконне. «Роман написав чергову заяву Ромашину (це начальник СІЗО Лефортово). Вимагатимемо задоволення нашого прохання. Сподіваюся, нам, врешті-решт, підуть назустріч», - резюмував Фейгін.

Тюремники не передають Сущенку теплі речі - Фейгін

14.12.2016 18:49

Марк Фейгін, адвокат неправомірно затриманого в Москві журналіста Укрінформу Романа Сущенка, розповів, що його підзахисний почувається  нормально.

Про це він повідомив в ексклюзивному коментарі Укрінформу.

«Кілька слів про побутові умови. Роман здоровий, почувається нормально. Але в Москві похолодало, температура впала нижче -10, до -14. А йому не передали теплі черевики. Тобто, вони є. Посилки взагалі надходять ритмічно. Проте в Лефортово потрібно не тільки доставити посилку, але щоб ще й її вміст підняли нагору, до затриманого», - сказав Фейгін.

За його словами, Роман написав і відіслав поштою великого листа в Укрінформ, в якому дякує колегам за підтримку.

"Репортери без кордонів" запевняють, що відстежують справу Сущенка

14.12.2016 18:43

Міжнародна неурядова організація "Репортери без кордонів" продовжує уважно стежити за справою журналіста Укрінформу Романа Сущенка, якого Росія незаконно утримує в СІЗО "Лефортово".

Про це кореспонденту Укрінформу в Берліні повідомила представник німецького відділення "Репортерів" у зв'язках із пресою Ульріке Груска.

"Ми продовжуємо стежити за справою і підтримуємо в цьому питанні контакти з нашими французькими колегами і з його адвокатом", - сказала Груска.

Вона нагадала, що організація як у самій Німеччині, так і на міжнародній арені звертає увагу громадськості на порушення правових норм при затриманні Сущенка. І вимагає від російської влади негайно відпустити акредитованого у Франції українського журналіста.

Раніше глава німецького відділення "Репортерів" Крістіан Мір заявив, що "шокований арештом Романа Сущенка", тим, що таке поводження "грубо порушує міжнародне право".

Напередодні організація опублікувала звіт, в якому йдеться, що сьогодні по всьому світу в ув'язненні перебувають 348 журналістів, ще 52 представника ЗМІ утримують у заручниках. Романа в цьому списку немає, оскільки, як пояснила Груска, в цьому документі "враховуються лише ті випадки, в яких вдалося однозначно довести, що арешт прямо пов'язаний із журналістською діяльністю затриманого". Зазначимо також, що в рейтингу свободи преси Росія стоїть на 148-му місці з 180.

Експертизи у справі Сущенка можуть затягнути до весни - адвокат

14.12.2016 18:17

Марк Фейгін, адвокат неправомірно затриманого в Москві журналіста Укрінформу Романа Сущенка, передбачає, що експертизи, призначені слідством у справі його підзахисного, затягнуться до весни.

Про це він сказав у коментарі Укрінформу.

"У "справі Сущенка" має розпочатися проведення експертиз. Якщо буде наказ "згори", то процес, звісно, може значно прискоритися. Але судячи з того, як зараз йдуть справи, такого не передбачається. Думаю, до великих свят до пуття нічого зробити не встигнуть. Потім поки почнуть робити після свят... З такою швидкістю можуть закінчити десь до кінця березня", - сказав Фейгін.

Фейгін розповів, чому арешт Сущенку продовжили саме на два місяці

14.12.2016 18:13

Адвокат неправомірно затриманого в Москві журналіста Укрінформу Романа Сущенка Марк Фейгін пояснив, що арешт Сущенку продовжили на два місяці, щоб уникнути можливої плутанини з підрахунком днів.

Про це він розповів кореспондентові Укрінформу.

"Виникало питання, чому Роману Сущенку продовжили арешт до 30 січня, тобто на два місяці, а не на три, як могли б. Я поясню. Це через побоювання, що в російському суді все переплутають. Якби продовжили на три місяці, то потрібно було б перераховувати на дні наступного місяця, березня, оскільки в лютому лише 28 днів. Вирішили, що так, попереджаючи можливу плутанину, простіше", - сказав Фейгін.

Сущенко надіслав вітальну телеграму мамі

14.12.2016 11:52

Неправомірно затриманий у Москві журналіст Укрінформу Роман Сущенко привітав з днем народження маму Валентину Іванівну.

Сущенко відправив телеграму з Лефортово на свою службову адресу - Укрінформ.

"Люба мамо вітаю днем народження здоров'я і терпіння все буде добре = Рома", - написав Сущенко.

Фейгін: В апеляції робимо наголос на утримання Сущенка під домашнім арештом

13.12.2016 20:04

Марк Фейгін, захисник неправомірно затриманого в Москві журналіста Укрінформу Романа Сущенка, розповів про особливості розгляду апеляційної скарги на подовження арешту його підзахисного.

Про це він розповів кореспондентові Укрінформу.

"Нагадаю, в Мосміськсуді 15 грудня о 10.00 розглянуть апеляційну скаргу на подовження арешту Романа Сущенка до 30 січня (за рішенням Лефортовського суду). Ми робитимемо упор на альтернативний захід – домашній арешт. Пропоновані нами умови відповідають всім необхідним вимогам", - сказав Фейгін.

Він нагадав про важливість даного засідання: "Ми накопичуємо подібні рішення, скарги і відмови в апеляції. Думаю, що вже після даного розгляду, якщо нам відмовлять, можна буде подавати скаргу в ЄСПЛ, пора вже комунікувати накопичене. Не бачу причин, навіщо застосовувати такий крутий запобіжний захід  до журналіста".

Справа Сущенка: адвокат передасть ФСБ папери з Франції

13.12.2016 19:15

Марк Фейгін, захисник неправомірно затриманого в Москві журналіста Укрінформу Романа Сущенка, готує до подання до СУ ФСБ Росії низку документів, привезених з Франції.

Про це адвокат розповів кореспондентові Укрінформу.

"Найближчим часом подам в Слідче управління ФСБ документи, привезені мною з Франції. Це акредитація, свідчення його журналістського статусу, характеру діяльності", - сказав Фейгін.

Він уточнив, що якщо йому буде відмовлено в залученні цих документів до справи, то подасть скаргу.

Адвокат також зробив запит в Консульство України в Росії: "Здав сьогодні адвокатський запит в Консульство України в Москві. Прошу про надання нам за офіційними каналами ряду паперів з тим, щоб ми могли представляти їх в процесі захисту. Це, зокрема, запити в ГУР МОУ, в Укрінформ".

Джемілєв заявляє: Сущенко - політичний заручник

10.12.2016 17:16

Народний депутат України Мустафа Джемілєв вважає журналіста Укрінформу Романа Сущенка політичним заручником і не сумнівається в його звільненні.

Про це він заявив в ексклюзивному коментарі кореспондентові Укрінформу.

«Ми докладатимемо всіх зусиль, щоб його звільнити. Він має знати, що питання його звільнення не залежатиме від якихось рішень судів. Він - політичний заручник. Тому ми бажаємо йому терпіння, стійкості. А то, що ми його звільнимо, нехай у нього не буде жодних сумнівів», - сказав Джемілєв.

За словами політика, обмін Сущенка залежатиме від того, чи «є обмінний матеріал». При цьому він підкреслив, що «потрібно шукати й інші методи», оскільки в обміні українських громадян на російських бандитів є «щось аморальне».

«Взагалі, у цьому я бачу щось аморальне, тому що ми звільняємо затятих бандитів, терористів в обмін на абсолютно невинних людей. Це, по-перше, стимулює бандитів, тому що вони думають, що якщо попадуться, то їх все одно звільнять. А для Путіна нічого не варто ще десяток або сотню людей заарештувати і тримати їх у заручниках», - пояснив Джемілєв.

Лавров на зустрічі ОБСЄ допустив можливість обміну Сенцова, Клиха і Сущенка

09.12.2016 13:32

Росія допускає, що українці-в'язні, які перебувають на території РФ, можуть бути обміняні на росіян, які перебувають в Україні.

Про це заявив міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров на прес-конференції в ході міністерської зустрічі ОБСЄ, повідомляє "Європейська правда".

Так Лавров прокоментував запитання про те, чи можливе звільнення українських заручників, серед яких журналіст назвала Олега Сенцова, Романа Сущенко і Станіслава Клиха.

"Що стосується цих людей, тут є юридичні можливості, вони вже використовувалися, коли відбувся обмін Надії Савченко. В українських тюрмах теж є російські громадяни", - заявив він.

Водночас гава МЗС РФ утримався від конкретних прогнозів з приводу тих чи інших заручників. "Залежить від того, як будуть використані ці можливості", - зазначив він.

В Естонії пікетували посольство РФ через Сущенка, Крим та Донбас

08.12.2016 11:55

У центрі Таллінна у середу відбулося щомісячне пікетування посольства РФ естонськими активістами та представниками української діаспори.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

На пікеті лунали гасла: «Свободу українським політв'язням!», «Свободу Сущенко!», «Руки геть від Донбасу!», «Свободу кримським татарам!». А також: «Крим - це Україна», «Putin is evil», «Рашизм не пройде», «Нам не потрібен «Русский мир»!».

У Москві 15 грудня оскаржуватимуть продовження арешту Сущенка

08.12.2016 11:15

В Мосміськсуді 15 грудня відбудеться оскарження продовження арешту Романа Сущенка за рішенням Лефортовський суду до 30 січня.

Про це адвокат Сущенка Марк Фейгін написав у Твіттері. 

"Оскарження продовження арешту Романа Сущенка за рішенням Лефортовський суду до 30 січня 2017 року відбудеться в Мосміськсуді 15 грудня о 10.00".

Священика УПЦ до Сущенка не пустять - з ФСБ прийшла офіційна відмова

07.12.2016 18:12

Українському журналістові Укрінформу Роману Сущенку, якого незаконно утримують у Росії, не дозволили передати в камеру молитовник від Патріарха УПЦ КП Філарета та ікону.

Про це повідомив його адвокат Марк Фейгін на сторінці у Facebook.

«Молитовник від патріарха Філарета та ікону Роману в камеру не віддали. Також хочу повідомити, що представників УПЦ КП до Романа Сущенка не пустили. Прийшла письмова відмова із СУ ФСБ РФ. Слідчий сказав: Бог єдиний, мовляв, задовольняйтеся напученням представників РПЦ, які працюють з Лефортовською в'язницею», - зазначив він.

Крім того, Фейгін написав у Twitter про те, що «в п'ятницю, після великої, більш як тритижневої перерви відновлюються слідчі дії з Романом Сущенком у Лефортово».

Патріарх Філарет передав Сущенку молитовник

05.12.2016 21:19

Священик Української православної церкви Київського патріархату у Підмосков'ї Святослав Скороход заніс журналістові Укрінформу Роману Сущенку, якого незаконно утримують у Росії, підписаний Патріархом Філаретом молитовник та продукти.

Про це ієромонах повідомив у Фейсбуці.

"Сьогодні був там, де нікому не побажав би бути. Лефортова в’язниця – це те земне пекло, де перебуває наш побратим Роман Сущенко. Зібрав для нашого мученика продуктовий пакунок, аби його морально підкріпити. Але серед усього найголовніше, це молитва до Бога. Вірю, що вона лунає від Романа постійно. Ні для кого не секрет, що наш брат у Христі є парафіянином Володимирського Патріаршого собору в Києві, тому передав з благословення Святійшого Патріарха Філарета, окрім провізії, перш за все молитвослов українською мовою, аби й на чужині молитва зігрівала та укріплювала його тілесні та духовні сили", - написав він.

Як відомо, митрополит Адріан (Богородська єпархія УПЦ КП) подав звернення до ФСБ і СІЗО "Лефортово" на відвідування священиком Романа Сущенка, який незаконно утримується в СІЗО №2 у Москві. Однак у цьому було відмовлено.

Сущенко просить Олланда сприяти його звільненню

05.12.2016 12:20

Протиправно ув’язнений у Москві власний кореспондент Укрінформу у Парижі Роман Сущенко просить президента Франції Франсуа Олланда особисто посприяти його звільненню.

Про це Роман Сущенко написав із московського СІЗО «Лефортово» у своєму листі до глави Французької Республіки.

«Пане Президенте, я прошу Вас взяти участь у вирішенні моєї долі. У долі людини, яка є заручником війни і конфлікту, розв’язаного Росією», - наголосив український журналіст.

Роман також зазначив, що своєю журналістською діяльністю намагається якнайбільше просувати дружні, партнерські відносини між Україною і Францією. Український журналіст підкреслив, що він і його родина дуже поважають і високо цінують Францію, яка у період протистояння України з Росією надає максимальну допомогу нашій державі.

***

Як відомо, власний кореспондент Укрінформу у Франції Роман Сущенко був затриманий 30 вересня в Москві, куди він прибув з приватною поїздкою.

За останнім рішенням московського суду, журналіст залишиться за гратами до до 30 січня 2017 року.

7 жовтня 2016 року Роману Сущенку було пред'явлено звинувачення в шпигунстві, і Кремль продовжує наполягати, що Сущенко є співробітником української розвідки попри численні докази протилежного.

На захист Сущенка вже стали офіційні представництва численних країн і міжнародні організації. Журналіста внесли до списку на обмін, втім жоден з цих фактів досі не вплинув ані на долю Сущенка, ані на умови його утримання.

Як відомо, Роман Сущенко працює в Українському національному інформаційному агентстві "Укрінформ" з 2002 року, а власним кореспондентом у Франції - з 2010 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-