Словенія підтримує членство України в НАТО, щойно це дозволять умови

Словенія підтримує членство України в НАТО, щойно це дозволять умови

Декларація
Укрінформ
Словенія виступила на підтримку членства України у Північноатлантичному Альянсі, коли це дозволять умови.

Про це йдеться у спільній декларації Президента Володимира Зеленського і Прем’єр-міністра Республіки Словенія Роберта Голоба, опублікованій на сайті глави держави.

«Республіка Словенія підтримує набуття Україною членства в НАТО, щойно це дозволять умови», - йдеться в документі.

Лідери також засудили «найбільш рішучим чином» повномасштабне військове вторгнення росії в Україну, що підриває основи Статуту ООН, і підтвердили свою підтримку принципів міжнародного права, непорушності кордонів і права кожної держави обирати власний шлях та заходи безпеки.

Також підписанти повторили вимогу до російської федерації негайно, повністю та беззастережно вивести всі свої збройні формування з території України в межах її міжнародно визнаних кордонів.

Читайте також: Словенія готова взяти участь у відновленні України – зустріч прем’єрів

Крім того, у документі зафіксовано тверду рішучість країн притягнути до відповідальності осіб, відповідальних за воєнні злочини й інші тяжкі злочини, вчинені у зв’язку з агресивною війною росії проти України, та підтримати створення спеціального міжнародного трибуналу для забезпечення відповідальності за злочин агресії.

У документі також Словенія підтримала ідею скликання саміту формули миру з метою сприяння її ефективній реалізації, коли це дозволятимуть умови.

Зазначається, що Республіка Словенія продовжуватиме сприяти сильній та ефективній політичній і матеріальній підтримці України з боку ЄС та НАТО, спрямованій на забезпечення спроможності Української держави ефективно захищати свої території відповідно до невід’ємного права на самооборону.

Читайте також: Стефанчук обговорив із прем’єрами Хорватії та Словенії створення спецтрибуналу проти рф

Україна та Республіка Словенія висловили готовність провести двосторонні консультації з проблематики безпеки України до набуття членства в НАТО.

У свою чергу Україна підтримала кандидатуру Республіки Словенія на місце непостійного члена Ради Безпеки ООН на період 2024–2025 років.

Як повідомлялося, прем’єр-міністр Словенії Роберт Голоб заявив, що словенці вважають своїм обов’язком допомогти Україні у боротьбі за свободу і покаранні російських агресорів за скоєні ними тяжкі злочини.

Фото: ОП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-