Словенія готова взяти участь у відновленні України – зустріч прем’єрів

Словенія готова взяти участь у відновленні України – зустріч прем’єрів

Фото, відео
Укрінформ
Словенія підтримує формулу миру Президента Володимира Зеленського та готова взяти участь у відновленні України.

Про це повідомляє Урядовий портал, передає Укрінформ.

Як зазначається у документі, глави урядів обговорили стан і перспективи двосторонніх відносин в умовах збройної агресії росії проти України та спричинених внаслідок цього безпекових, економічних і соціальних викликів для європейського континенту та всього світу.

Сторони засудили російський терор проти цивільного населення та цивільної інфраструктури України та підкреслили необхідність негайного й повного виведення всіх російських військ та збройних формувань із суверенної території України в межах міжнародно визнаних кордонів.

Прем’єр-міністри України та Словенії також наголосили на необхідності зміцнення обороноспроможності України та на важливості розслідування воєнних злочинів росії та її посадових осіб з метою притягнення винних до відповідальності.

Водночас Словенія висловила підтримку Формулі миру Президента України Володимира Зеленського та продовжить підтримувати Україну на шляху до повноправного членства в Європейському Союзі та НАТО.

Глави урядів наголосили на важливості розширення Чорноморської зернової ініціативи, її поширення на інші українські морські порти та привітали готовність Словенії брати участь у відновленні, реконструкції та модернізації України, зокрема у сферах «зеленого переходу», цифровізації та телекомунікацій, освіти, енергетики та енергоефективності, переробки відходів та очистки води, будівництва, планування та інфраструктури.

Читайте також: Шмигаль обговорив із прем’єром Хорватії євроінтеграцію і повоєнне відновлення

Під час зустрічі Шмигаль і Голоб обговорили підтримку в розмінуванні та відновленні українських територій.

Глава українського уряду подякував словенській стороні за візит з нагоди першої річниці деокупації Бучі, коли світ побачив злочини, скоєні російською федерацією у населених пунктах Київщини.

"Важливо не забувати цю трагедію та засудити усіх винних. Говоримо конкретно про кримінальне переслідування злочинців та їх покарання. Словенія має досвід у цьому питанні. Цінуємо вашу солідарність із нами", — сказав Шмигаль.

Він також подякував Словенії за незмінну підтримку України в усіх сферах.

Читайте також: Шмигаль обговорив із послами семи країн напрями відновлення України

Як повідомлялося, Роберт Голоб 31 березня перебуває в Україні з робочим візитом.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-