В Охматдиті планують збільшити кількість трансплантацій кісткового мозку й нирок

В Охматдиті планують збільшити кількість трансплантацій кісткового мозку й нирок

Фото
Укрінформ
У Національній дитячій спеціалізованій лікарні "Охматдит" цього року планують збільшити кількість трансплантацій кісткового мозку (ТКМ) на 20%, пересадок нирки — на 30%.

Про це в коментарі Укрінформу повідомив генеральний директор НДСЛ «Охматдит», заслужений лікар України Володимир Жовнір.

"За 2021 рік в Охматдиті провели 53 трансплантацій кісткового мозку та 15 трансплантацій нирок дітям. В цьому році кількість трансплантацій кісткового мозку лікарі планують збільшити на 20%, пересадок нирки — на 30%, також плануємо розпочати трансплантацію печінки", - сказав Жовнір.

Він зазначив, що за минулий рік фахівці лікарні виконали майже удвічі більше трансплантацій кісткового мозку, ніж у 2020 році.

Операція з трансплантації нирки / Фото: Наталія Молчанова, Укрінформ

"Охматдит" — єдина лікарня України, де проводять всі типи алогенної трансплантації кісткового мозку. Тільки у нашій лікарні проводять ТКМ від частково сумісних донорів (Гапло-ТКМ). За два роки у відділенні ТКМ було проведено 21 трансплантацію від неродинних донорів. Донорів для наших пацієнтів знаходили в Німеччині, Туреччині, Данії, Польщі, Нідерландах, завдяки Українському реєстру донорів кісткового мозку. Саму ж трансплантацію робили в Україні спеціалісти Охматдиту. Це великий прогрес, адже тепер дітям, з важкими онкологічними захворюваннями, які потребують ТКМ, можна допомогти на Батьківщині. Раніше ж вони мали їхати на дороговартісне лікування за кордон", - наголосив Жовнір.

Із проведених трансплантацій нирки 5 проведено від родинного донора і 10 — від посмертного донора. Першу операцію з трансплантації нирки зробили в березні 2021 року.

"В січні цього року наша команда вже провела 4 пересадки та не збирається зупинятися на досягнутому", - додав Жовнір.

Директор НДСЛ "Охматдит" наголосив, що всі трансплантації в Охматдиті проводяться за державні кошти і є безкоштовними для пацієнтів.

"Трансплантацій потребує велика кількість пацієнтів, лише в Охматдиті на пересадку нирки чекає близько 30 дітей, 18 з яких потребують пересадку від неродинного донора. Вони тепер мають можливість отримати допомогу в Україні. Також щороку в Україні алогенної трансплантації кісткового мозку потребують близько 100-150 дітей. З них 60-70% не мають сумісного родинного донора, тож для них необхідно шукати сумісного донора по всьому світу", - сказав Жовнір.

Окрім цього, за його словами, в лікарні планують створити Службу післятрансплантаційного нагляду за дітьми в умовах Охматдиту.

Читайте також: Олег Самчук, керівник найбільшого в Україні медоб'єднання

Як повідомляв Укрінформ, за даними МОЗ, у 2021 рік в Україні провели 306 трансплантацій. Наразі в Україні діють 26 центрів трансплантації, яким витрати за операції повністю покриваються за рахунок коштів державного бюджету.

В бюджеті на 2022 рік закладено 939,5 млн грн на трансплантацію.

Фото надано пресслужбою НДСЛ "Охматдит"

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-