Вчені запропонували альтернативний варіант отримання яєчного білка

Вчені запропонували альтернативний варіант отримання яєчного білка

Укрінформ
Фінські науковці провели дослідження, яке вказує на менший негативний вплив на довкілля  під час отримання яєчного білка за допомогою  генномодифікованих мікробів.

Про це йдеться у статті журналу Nature Food, передає Укрінформ.

Щоб отримати яєчний білок потрібно доглядати за курками, тобто використовувати багато води, розширювати території для ведення сільського господарства. Це може негативно відображатись на екології через збільшення масштабів розведення, а також на частіших спалахів інфекцій, що можуть передаватись від птахів до людей. Тому вчені вирішили розробити альтернативні варіанти. Ним може стати використання генномодифікованних мікробів, яких змусити виробляти білок курячого яйця (овальбумін).

Виробляти курячий білок у промислових масштабах поки не планують через стурбованість, що цей варіант може не бути більш дружнім до природи та економічно вигіднішим.

Дослідники з Університету Гельсінкі, Фінського центру технологічних досліджень VTT та компанії Solar Foods  порівняли вплив на довкілля вироблення білка курячого яйця в промислових масштабах (100 000 кг) та отримання такої ж кількості із курячих яєць.

Зазначається, що для вироблення білку за допомогою мікробів треба електропостачання, тому доцільність цієї технології буде різною в залежності від забезпеченості електроенергією країн. За основу вчені взяли три країни – Німеччину, Польщу і Фінляндію.

Дослідження показало, що вироблення яєчного білка економічно вигідне при збільшенні частки відновлюваних джерел енергії, а також є більш дружньою до природи.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-