Житомирські науковці розробили автоматизовану систему виявлення пожеж в екосистемах

Житомирські науковці розробили автоматизовану систему виявлення пожеж в екосистемах

Фото
Укрінформ
Науковці Державного університету «Житомирська політехніка» розробили автоматизовану систему для виявлення пожеж в екосистемах та рівня забрудненості повітря за допомогою безпілотних літальних апаратів.

Про це повідомляє Житомирська політехніка, передає Укрінформ.

«Проєкт «Система моніторингу наявності пожеж та витоків теплової енергії на основі безпілотних літальних апаратів» спрямований на розробку мобільної автоматизованої системи для виявлення, локалізації пожеж та потенційних джерел їх займання в екосистемах України, визначення рівня забрудненості повітря шкідливими газами, пошуку витоків теплової енергії в спорудах на основі міні безпілотних літальних апаратів (БПЛА)», - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що проєкт передбачає створення багатофункціональної автоматизованої системи, у складі якої будуть міні БПЛА, що керуватимуться дистанційно в реальному часі та автономно за попередньо запрограмованим маршрутом, матимуть наземну станцію для обробки отриманих даних.

Таку розробку зможуть використовувати пожежні служби, екологічна інспекція, військові, а також цивільні для збирання, обробки і аналізу інформації з метою попередження населення про виявлені загрози.

Проєкт «Система моніторингу наявності пожеж та витоків теплової енергії на основі безпілотних літальних апаратів» розробили викладачі кафедр автоматизації та комп’ютерно-інтегрованих технологій ім. проф. Б.Б. Самотокіна, екології, механічної інженерії, метрології та інформаційно-вимірювальної техніки Державного університету «Житомирська політехніка».

Реалізацію проєкту профінансують за рахунок коштів із державного бюджету. Цього року на нього спрямують 796 тис. грн, а загальний обсяг фінансування становить 2394 тис. грн.

Фото: Житомирська політехніка

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-