Дослідники розробили гідрогель для лікування ушкоджень сухожиль

Дослідники розробили гідрогель для лікування ушкоджень сухожиль

Укрінформ
Американські та швейцарські винахідники розробили двосторонній гідрогель, який може ефективно сприяти загоєнню травмованих сухожиль.

Про це йдеться в дослідженні,  опублікованому в журналі Nature Biomedical Engineering, передає Укрінформ.

Пошкоджені тканини можуть завдавати значних больових відчуттів та обмежити рухливість кінцівок. Вони довго загоюються, не дають змоги вільно рухатись, особливо людям поважного віку. Тому вчені з Гарвардського інституту Вісса та дослідницьких інститутів компанії Novartis запропонували підхід до сприяння відновленню ушкоджених сухожиль.

Науковці кілька років тому презентували нетоксичний медичний клей для скріплення пошкоджених тканин. В цій роботі вони удосконалили технологію клею. Його основою послужив гідрогель з альгінат-поліакриламіду, який довгий час використовують у медицині. Одну зі сторону стрічки збагатили вуглеводом із панцира ракоподібних, щоб зменшити тертя сухожилля із тканинами.

Зазначається, що випробування клею на свинячих сухожиллях продемонструвало, що матеріал щільно прикріплюється до тканин. Також науковці перевірили витривалість матеріалу, прикріпивши його до сухожиль на руках людських трупів, які піддали 500 циклам згинання-розгинання. Гідрогель не пошкодився, проте вчені запевняють на необхідності перевірок із тисячами циклів.

Також досліди провели на живих лабораторних пацюках, яким  імплантували гідрогелеву стрічку на пошкоджені сухожилля.

Фото: Pixabay

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-