Хронічний стрес пришвидшує старіння у здорових і молодих людей

Хронічний стрес пришвидшує старіння у здорових і молодих людей

Дослідження
Укрінформ
Дослідження американських науковців продемонструвало, що хронічний стрес пов'язаний з прискоренням старіння у молодих людей.  Для тих, хто вміє контролювати свої емоції, цей зв’зок зменшується, усувається.

Про це йдеться  в статті журналу Translational Psychiatry , передає Укрінформ.

Наслідками тривалого стресу часто бувають психіатричні та фізичні порушення, метаболічні розлади, погіршення настрою тощо. Одна з причин впливу – стрес погіршує психологічну стійкість, що може призвести до зменшення мотивації до активного способу життя, раціонального харчування, а також принести нові звички – вживання алкоголю, тютюнопаління.  Науковці Єльського університету вирішили дослідити, чи допомагає стійкість до стресових ситуацій запобігти старінню.

Вчені використали епігенетичний годинник GrimAge, щоб з'ясувати, як пов'язаний стрес із біологічним старінням. У дослідження брали участь 444 здорових учасників віком від 18 до 50 років, які здали необхідні аналізи, пройшли співбесіду з лікарем.

Дослідження показало, що люди, у яких було більше стресових подій у житті, мали більший біологічний вік, ніж хронологічний, що свідчить про прискорення старіння. Учасники, які могли себе контролювати під час стресових ситуацій, мали нижчий показник біологічного віку.

Науковці дійшли висновку, що у здорових людей багато стресу впливає на прискорення старіння, емоційну регуляцію та самоконтроль. Вони заявляють на необхідності проведенні додаткових досліджень.

Фото з відкритих джерел 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-