Подорож до новорічних ялинок

Подорож до новорічних ялинок

Укрінформ
Як у розплідниках з насіння вирощують кримські сосни і загадкові псевдотсуги Мензіса

До Нового року залишилося менше місяця, тож саме час подумати про ялинку. Сосна, туя, набір ялинових гілок або ж взагалі ялина у горщику – головні символи свята вже зовсім скоро можна буде придбати на ялинкових базарах. Купувати живе дерево чи розщедритися один раз на штучне? Який варіант є більш шкідливим для природи, що сьогодні в тренді?

Здавна існує думка, що традиція встановлювати вдома живі ялинки призводить до активної вирубки лісів. А пластикову один раз відлили на заводі – і користуйся роками, ще й онукам дістанеться! На жаль, виготовити і потім утилізувати штучне дерево - те ще навантаження на екологію. Ялинок низької якості на ринку дуже багато і прослужать вони недовго, втратять форму і вигляд.

А з проблемою вирубок вже впоралися: в Україні Держлісагентство масово вирощує новорічні ялинки і сосни спеціально на продаж. Плантації оновлюють щороку, а отримані за ялинки кошти спрямовують на охорону лісів і догляд за ними.

РУБАТИ - ВЧОРАШНІЙ ДЕНЬ: КУПУЙТЕ З ГРУДКОЮ

Мало хто знає: щоб виростити 1,5-метрову блакитну ялину, потрібно аж 10 років. Як же виглядають розплідники, в яких ростуть ялинки і сосни, і чи складно взагалі виростити хвойне деревце? Вирушаємо на підприємство, співробітники якого "перетворюють" насіння з шишок на лісових красунь.

На виїзді із Запоріжжя є така плантація - комунальне сільськогосподарське підприємство "Запоріжзеленгосп". Тут у розпліднику на площі 280 гектарів вирощують саджанці декоративних дерев і хвойних порід. Сюди приїжджають покупці з різних регіонів України. "Зеленгоспівці" продають дерева з грудкою землі, дбайливо загорнутою у мішковину.

"Зараз у нас дуже добре купують ялинки. Ми дбаємо про наші сосни та ялинки. Наше завдання - зробити їх максимально красивими", - каже заступник директора Олександр Губницький. Ялинки з живим корінням у землі тут продають вже три роки, а пиляють дерева тільки під час так званого технологічного проріджування. Це коли комунальники видаляють у загущених посадках "зайві" рослини, які заважають нормально розвиватися сусіднім деревам.

Александр Губницкий
Олександр Губницький

Спеціально до новорічних свят тут вирощують і продають блакитну і зелену ялини, кримську сосну і псевдотсуга Мензіса. До речі, мало хто про такі дерева чув, але ж псевдотсуга - диво, а не ялинка! Родом з Північної Америки, з ідеальною конічною кроною (пірамідкою) і яскравою хвоєю.

ВІД КРИХІТНОЇ ГОЛОЧКИ ДО 35-РІЧНОГО ВЕЛЕТНЯ

На території "Зеленгоспу" є кілька полів: наймолодше – з деревцями по 10 років, друге – з вихованцями віком 15-18 років, а найбільше – з 35-річними "старенькими". Тут якраз замовили кілька блакитних ялин, які вирощували 35 років. "Людина хоче їх висадити на подвір'ї своєї компанії, не хоче чекати, поки виростуть маленькі деревця", – каже Олександр і показує нам 4-метрових красунь. Їх викопують вручну, потім за допомогою крана вантажать до спеціальних машин і перевозять в нову "домівку". Дороге задоволення, на любителя. Товар до Нового року стільки клопоту не потребує.

Просимо "зеленгоспівців" показати, як виглядає ялинковий "дитячий садок" і розповісти про тонкощі вирощування хвойних дерев. Знайомимося з агрономом Раїсою Павлівною, яка працює у цьому ялинковому царстві вже більш як 40 років. Раїса Павлівна веде нас до парників. Це такі невеликі теплиці, в яких вирощують ялинки і сосни. Відчиняє одну з них і показує крихітні, ледь помітні голочки, які щойно "проклюнулися" з-під землі. Виявляється, це і є майбутня ялинка.

"Спочатку збираємо з шишок насіння, потім його висіюємо. У парниках воно росте років зо два, коли підростає – висаджуємо в горщики", – розповідає агроном і показує горщик з маленькою сосною висотою не більше 10 сантиметрів. Лише 10 см, а сосні вже два роки!

"Сосна спочатку росте повільно - перші кілька років, а потім процес прискорюється – за рік може дати 50 сантиметрів приросту. Ялина повільніше росте - 5-7 сантиметрів росту на рік, - пояснює Раїса Павлівна. - Ця ще трохи підросте і висадимо її в ґрунт".

Тим, хто не готовий так довго чекати, краще вибрати ту саму псевдотсугу – вона витривала і у неї більш м'яка хвоя (її легше стригти). Якщо за деревом правильно доглядати, то за рік може вирости аж на 40 сантиметрів, ділиться секретами ялинковирощування агроном.

Зазвичай сучасні теплиці - справжній космос. Датчики, зволоження, освітлення... У запорізькому розпліднику ніякого особливого обладнання немає, тут ялинки вирощують так само, як і 50 років тому. Теплиці, наприклад, накриті старими віконними рамами. А до продажу рослини готують вручну. Спочатку обмотують ниткою гілки з голками, потім викопують з грудкою, а грудку загортають у мішковину. Виходить "хендмейд": мінімум стороннього втручання, максимум ручних зусиль, у кожному дереві – позитивна лісова енергетика ялинкознавців.

"У нас черга розписана на 2-3 тижні наперед", – каже Раїса Павлівна. Щоб стати власником живої ялинки, достатньо приїхати до "Зеленгоспу" і вибрати деревце. Поки ми ходимо по розпліднику, вона постійно відволікається на телефонні дзвінки.

"Покупці?", – запитую.

"Так. Ось чоловік приїхав, хоче вибрати кілька дерев. Не "малюків", а високі ялини. Відправила його, щоб вибрав", - пояснює агроном. А вибирати є з чого: одна рівніша, зеленіша і красивіша за іншу.

ЯЛИНКОВІ ЛАЙФХАКИ "ВІД ВИРОБНИКА"

Ми попросили фахівців поділитися секретами: коли новорічну красуню потрібно висаджувати і як за нею доглядати. Як виявилося, у квартирі ялинка має стояти не більш як два тижні. Потрібно поливати її, щоб не пересохла. А як пройдуть свята - відразу постаратися висадити. Можна заздалегідь викопати ямку, на випадок, якщо мороз вдарить. Виносити на вулицю рослину потрібно навіть у морозну погоду. Можна просто поставити в ямку, присипати землею, а коли мороз спаде, то землю потрібно утрамбувати, щоб вона вляглася, і полити. "Якщо не утрамбувати, то утворюються порожнечі – і дерево пропадатиме", - каже агроном.

Перші два роки ялинка приживатиметься. Весь цей час її потрібно поливати хоча б 2 рази на тиждень. Якщо помітили, що пішов приріст – значить, дереву все подобається.

У "Зеленгоспі" кажуть, що останнім часом люди почали частіше купувати дерева з грудкою, а потім висаджують їх і біля під'їздів, і у приватних будинках. Мода на зрубане дерево поступово йде. Тим більше, це цілком доступно. Зелена або блакитна ялинка з грудкою землі коштує 1000 гривень за метр, якщо вона не вище двох метрів, і 2500 гривень (за метр погонний), якщо дерево – висотою від 3,5 метра. За такою ж ціною продають і псевдотсугу. Сосна кримська обійдеться в 1500 гривень за метр. Лита (значить, хорошої якості) штучна ялина висотою 1,8 м може обійтися і в 3000, і в 4000 грн. Але лісового аромату і природної химерності форм від неї, зрозуміло, не дочекаєшся.

Ольга Звонарьова, Запоріжжя

Фото: Дмитро Смолієнко

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-