Як вибрати зимову куртку: вчимося розумітись на утеплювачах

Як вибрати зимову куртку: вчимося розумітись на утеплювачах

Укрінформ
Стисніть у руці холлофайбер, щоб перевірити якість, а приміряючи, орієнтуйтесь на кишені та капюшон

Що ближче зима, то більше нас цікавить, яким пальтом-курткою краще запастися. Що вибрати? Що в тренді, як не перевищити власний бюджет і придбати одяг, з яким будеш готовий до будь-яких морозів? Тим більше, що виробники чи не кожен сезон дивують нас новими матеріалами, тканинами та утеплювачами, прагнучи домогтися абсолютної легкості, надійності, простоти носіння-прання та комфорту споживача. Тепер головна проблема для нього – розібратися в цьому морі сучасних наповнювачів, їх перевагах та мінусах. Найважливіше про них нам розповіла харків'янка Ольга Лимар, засновниця та керівниця компанії з випуску верхнього одягу ORIGA.

ВІД СИНТЕПОНУ ДО МЕМБРАН

Зимові пальта з натурального драпу, підбиті ватином і важкі, як скафандр, сьогодні знайдеш хіба що в бабусиній скрині. На зміну їм прийшов зимовий одяг, не важчий за пух, звідки й пішла назва "пуховик". А слідом за натуральними пуховиками, виготовленими на основі пуху качок та гусей, велику популярність здобув одяг на синтетичних наповнювачах. Він захищає від холоду не гірше за натуральні аналоги, але перевершує їх за цілою низкою інших ознак – від легкості та довговічності до "антимікробності" та ціни. Ще й хімчистки не боїться. На ярлику завжди вказано, як куртку чистити чи прати: деякі достатньо лише протерти вологою ганчіркою – і знову буде, як нова!

До речі, в СРСР, попри міфи, носили не лише натуральне. Родоначальником синтетичних утеплювачів був синтепон – синтетичне полотно, з яким нашого споживача познайомили давно. Цей наповнювач штучного походження, створений у Європі завдяки переробці вторинної сировини, використовувався повсюдно: на бірках верхнього одягу, на подушках та ковдрах можна було зустріти назву sintepon або polyester. Синтепон прийшов до СРСР у 1960-ті роки, і відтоді тут почали виготовляти одяг на основі синтепону – об'ємний, легкий, довговічний та нешкідливий для алергіків, незважаючи на його хімічний склад, а головне – теплий. Вибираючи вид утеплювача в одязі для себе чи дитини, потрібно орієнтуватися саме на цю особливість. На щастя, сьогодні вибір великий.

«ДІДУСЬ»-СИНТЕПОН. Широко застосовується при пошитті дитячого, жіночого та чоловічого верхнього одягу завдяки біологічній стійкості: у ньому немає умов для розмноження мікроорганізмів. До того ж синтепон має невелику масу і готовий виріб на його основі важить менше кілограма. Він також добре пропускає повітря, утримує тепло тіла, не вбирає воду, нешкідливий для алергіків і, нарешті, найдешевший із усіх видів штучних наповнювачів.

Втім є й мінуси: вироби із синтепону не можна прати у машинці, у гарячій воді, використовуючи агресивну хімію, у тому числі відбілювачі. Їх також не можна прасувати на гарячому режимі: тільки теплому та ще й через м'яку тканину. За такого ніжного догляду куртка на синтепоні служитиме кілька років. В описі виробів на синтепоні часто вказують його щільність – від 60 до 350 г на кв.м. Низька щільність підходить для демісезонного одягу, висока – для зимового (для зими краще брати із щільністю 250-350).

ІЗОСОФТ – ХРАНИТЕЛЬ ТЕПЛА. Він відомий і як мембранний утеплювач. Секрет – у мембрані – синтетичному волокні між тканиною та підкладкою. Вона теж буває різної щільності – від 50 до 600 г на кв.м. Якщо низька щільність – одяг має демісезонний характер, він потрібний, коли на вулиці плюс 5-10 градусів. Що вища щільність - то комфортніше ви почуватиметеся і за низької температури. Такий одяг покликаний не гріти, а зберігати тепло, захищати від вітру, підтримувати вентиляцію повітря. У ньому можна ходити під дощем, перуть його у будь-який спосіб, і він легший за одяг на синтепоні. Не найкращий вибір для морозної зими, хіба що для так званої європейської – відносно теплої, сльотливої ​​та безсніжної.

ПЕРЕВІРЯЄМО ХОЛОФАЙБЕР. Теж перевершує синтепон за багатьма характеристиками, зберігаючи всі його позитивні якості. Переваги - він дуже теплоємний, порівнянний з гусячим пухом: відмінна теплоізоляція, тепло зберігається, але волога виводиться назовні. Він легкий, практично невагомий, легко переживе прання в машині, особливо без сильного віджиму, не потребує прасування, а також, що важливо – у півтора рази дешевший за натуральний пуховик. Цей матеріал є гіпоалергенним, його можна носити навіть маленьким дітям.

Вважається дуже зносостійким. Після дощу миттєво висихає, зберігаючи вигляд та форму. Практично має один недолік: у дуже сильний мороз він вас не зігріє. Як перевірити якість наповнювача? Стисніть частину куртки та різко відпустіть. Справжній холофайбер відновиться миттєво, а якщо ні – не беріть таку куртку, адже після прання може збитися у жмут, і річ пропала.

СИНТЕПУХ – майже як пух. Як можна здогадатися за назвою - синтетичний аналог натурального пуху. За своїми властивостями цей матеріал максимально наближений до натурального пуху водоплавних птахів, а за експлуатаційними характеристиками перевершує його. Синтепух абсолютно безпечний для здоров'я, він гіпоалергенний та антибактеріальний – у ньому не водяться хвороботворні мікроорганізми, зберігає теплоізолювальні властивості навіть у мокрому вигляді. Синтепух чудово "дихає", вироби прекрасно вентилюються. Пружиниста структура волокна забезпечує збереження форми за будь-якого впливу, не дає усадку під дією води і не розтягується. При цьому синтепух – еластичний та м'який. І ще: він не накопичує статичну електрику та не "стріляє", не іскрить. Синтепух витримає 25-градусний мороз. Саме його шукайте, якщо збираєтеся, приміром, на зимовий відпочинок у гори або багато гуляєте на свіжому повітрі за будь-якої погоди (скажімо, з собакою).

ЗАГАДКОВИЙ G-LOFT. Зрештою – вишенька на торті – інноваційний австрійський утеплювач G-LOFT, незамінний для виробництва якісного верхнього одягу. Теплий, легкий та повітронепроникний, цей утеплювач дає змогу людині почуватися комфортно навіть в екстремально холодну та вологу погоду. Структура волокна, "обжата" на молекулярному рівні, забезпечує негайне відновлення форми навіть після тривалого стиснення. Виріб з таким утеплювачем можна згорнути в грудочку, яка вміститься у дамській сумочці, і за необхідності вона розгорнеться в точній відповідності до "пам'яті" фасону. Саме тому утеплювач G-LOFT називають матеріалом із ефектом запам'ятовування. Волокна утеплювача можна порівняти з натуральним пухом гусака, вони затримують повітря та забезпечують тривалий та якісний захист від холоду, причому – на відміну від натурального пуху – швидко сохнуть після прання та на 100% повертаються у свою первісну форму. Підходить на всю зиму, зокрема для сильних холодів.

ЯК ВИБРАТИ ЗИМОВИЙ ОДЯГ: БАЗОВІ ПРАВИЛА

Виявляйте самостійність, закликайте на допомогу життєвий досвід. В офлайн-магазині можна не лише приміряти одяг, а й ретельно його оглянути: помацати, погладити, навіть понюхати. Цим треба скористатися. Просуньте руку в кишеню або рукав – усередині має бути м'яко і тепло, радить Ольга Лимар. Перевірте, як працюють Ґудзики, кнопки або застібки-блискавки. Якщо куртка або пальто з капюшоном, то зверніть увагу на те, що розмір капюшона має збігатися з розміром голови: не "падати" на очі і не відкривати вітрові голову. Шви, рядок мають бути ідеально рівними, без "лахміття", говорить наша експертка. Чи доступний такий одяг середньостатистичному покупцеві? «Ціна на базовий одяг на основі синтетичних утеплювачів зазвичай стартує від 3 тисяч гривень. Модні тренди – від 5 тисяч, – говорить Ольга. – Широкий вибір першого та другого на ринку гарантовано».

Світлана Лігостаєва, Харків

Фото з відкритих джерел

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-