На Житомирщині велоактивісти відновлюють неоренесансну садибу ХІХ століття

На Житомирщині велоактивісти відновлюють неоренесансну садибу ХІХ століття

Фото
Укрінформ
У селі Іванківці Новогуйвинської громади на Житомирщині учасники велоклубу відновлюють занедбану садибу Модеста Єзерського, побудовану у неоренесансному стилі наприкінці ХІХ ст.

Про це кореспонденту Укрінформу розповів засновник велоклубу «Дикі сайгаки» Олександр Онищенко.

«Два роки тому я побачив відео про садибу Модеста Єзерського на одному з Youtube-каналів. Потім учасники нашого велоклубу вирішили поїхати в Іванківці до тієї садиби. Ми приїхали, а там усе розвалене, дах провалюється, навколо поросли хащі. Потім їздили ще по області, чим займаємося вже кілька років, і в один момент стало сумно від того, що об’єктів, які руйнуються, багато. У таких місцях крім розрухи хочеться побачити щось живе або врятувати деякі об’єкти від повної руйнації. Тому я запропонував друзям зібрати гроші для садиби Єзерського і у вересні ми почали туди їздити», - розповів Онищенко.

За його словами, учасники велоклубу дістаються в Іванківці на велосипедидах. Від Житомира до села – майже 25 км.

З початку осені біля садиби Єзерського вдалося розчистити хащі, а всередині вже прибрали у 5 кімнатах із 8. Найближчими вихідними велоактивісти планують завершити роботи в будівлі.

Окрім того, в садибі збираються полагодити і законсервувати дах, через який до будівлі потрапляють опади. Таким чином учасники велоклубу хочуть зберегти садибу від руйнування.

Онищенко додав, що садиба має власника, який її не використовує. Будівлю разом із земельною ділянкою зараз продають.

Садибу в Іванківцях у неоренесансному стилі побудував у 1892 році місцевий поміщик Модест Єзерський. Вона змінила кількох власників, у роки Другої світової війни використовувалася як військовий шпиталь, а потім в будівлі розміщувалися школа і дитячий табір.

Фото: Олександр Онищенко та велоклуб «Дикі сайгаки»

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-