На Закарпатті досліджують найбільший в Європі буковий праліс

На Закарпатті досліджують найбільший в Європі буковий праліс

Укрінформ
На Закарпатті українські науковці разом зі швейцарцями досліджують найбільший в Європі буковий праліс.

Про це в коментарі кореспонденту Укрінформу повідомив український науковець, завідувач лабораторії лісознавства Карпатського біосферного заповідника Мирослав Кабаль.

«У рамках співпраці між Карпатським біосферним заповідником та Швейцарським федеральним інститутом лісових, снігових і ландшафтних досліджень (WSL) продовжено багаторічні дослідження на одному з найбільших у Європі лісових наукових полігонів серед Угольського масиву букових пралісів», - повідомив він.

За словами Кабаля, пробна ділянка має розмір 200х500 метрів і займає серед недоторканого лісу площу 10 га.

«Цей науковий стаціонар було закладено ще в 2000 році. Зараз він слугує не лише для вивчення структури і динаміки деревостану, але його також активно використовують науковці різного профілю, які досліджують компоненти букового пралісу, мова про ґрунтознавців, мікологів, ліхенологів, ентомологів, бріологів та інші», - розповів Мирослав Кабаль.

За його словами, у рамках останніх досліджень в науковому стаціонарі букового пралісу науковці провели інвентаризацію деревостану. Зокрема, зробили обміри усіх дерев та описали за методикою Міжнародної спілки лісових дослідних організацій IUFRO.

Читайте також: На Київщині офіційно з’явився перший природний ліс

Він додав, що роботи виконані польовою групою, до складу якої увійшли науковці - Йонас Штільхард, Жільберт Проєр, Іоакім Іодате (Швейцарський інститут лісових, снігових і ландшафтних досліджень) та Мирослав Кабаль, Микола Волощук та Руслан Глеб із Карпатського біосферного заповідника.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-