В Ужгороді планують встановити регулювальну гідроспоруду на річці Уж

В Ужгороді планують встановити регулювальну гідроспоруду на річці Уж

Укрінформ
В Ужгороді планують встановити регулювальну гідроспоруду на річці Уж в межах міста. Це дозволить збільшити рівень води в маловодній річці та привабити туристів, а також захистити береги під час паводків.

Про це йдеться в повідомленні у Фейсбуці Ужгородської міської ради, передає Укрінформ.

«В Ужгороді планується встановити рухому, мобільну конструкцію впоперек русла Ужа, яка підніматиметься в період маловоддя і дозволить підвищити рівень води в річці, та опускатиметься на дно під час високого рівня води. Також будуть реконструйовані всі набережні міста, зроблено берегоукріплення, заводнюватиметься старе русло Ужа в Боздоському парку. Водообмін у разі підняття мобільної дамби буде постійним – і в руслі Ужа, і в зоні парку, тобто вода буде проточною і не застоюватиметься», - повідомив технічний експерт проєкту FloodUZH Володимир Чіпак.

Зазначається, що встановлення гідроспоруди відбуватиметься у межах українсько-словацького проєкту «Спільні заходи з попередження природних катастроф у транскордонному басейні р. Уж» (FloodUZH) у рамках Програми транскордонного співробітництва Європейського Інструменту Сусідства Угорщина-Словаччина-Румунія-Україна 2014-2020.

Начальник БУВР (басейнове управління водних ресурсів) Тиси Олег Кисіль наголосив, що наразі розробляється техніко-економічне обґрунтування (ТЕО) проєкту «Будівництво регулювальної споруди на р.Уж, у м.Ужгород (район Боздоського парку)», далі йтиме процедура оцінки впливу на довкілля, розробка проєктно-кошторисної документації і лише тоді виконання робіт.

“Ключові мети дві: захистити Ужгород від паводків, але і від негативів через обміління річки в посушливі періоди, а це ще й дозволить привабити туристів” - сказав Кисіль.

За його словами, оскільки об’єкт технічно складний, уже зроблено значний обсяг досліджень, аерофотозйомка, гідрологічні розрахунки як може поводити себе Уж, комп’ютерне математичне моделювання, в угорській лабораторії проводилося фізичне моделювання проходження паводка в межах міста з визначенням глибин та інших параметрів.

Як повідомив Чіпак, напрацювання щодо вирішення проблем річки в Ужгороді велися іще з 80-х років минулого століття, тоді докладно вивчили досвід європейських країн, а зараз це стає особливо актуальним через глобальні зміни клімату.

Заступник Ужгородського міського голови Василь Пинзеник наголосив, що наразі всі розробки проводяться лише за кошти грантового проєкту Європейського Союзу і що його реалізація може стати в Ужгороді одним із ключових інфраструктурних проєктів часів незалежної України.

Читайте також: Луцькводоканал перероблятиме мул з очисних споруд на добриво

У міськраді наголошують, що наразі в рамках проєкту проводилися лише масштабні дослідження річки Уж. Незабаром результати досліджень обіцяють оприлюднити для широкого загалу.

Фото: https://zakarpattya.net.ua/

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-