На Закарпатті встановили бет-бокси для кажанів

На Закарпатті встановили бет-бокси для кажанів

Укрінформ
На Закарпатті на вежах старих дерев'яних храмів Хустщини встановили близько сотні бет-боксів – будиночків для кажанів.  

Про це в коментарі кореспонденту Укрінформу повідомив директор Закарпатського Інституту еколого-релігійних студій Олександр Бокотей.

«На Закарпатті на горищах старих дерев'яних церков Хустщини встановили близько сотні бет-боксів. Також вчені допомогли громадам очистити від посліду 10 горищ церков. До прикладу тільки на римо-католицькому храмі с. Оноківці за 10 років назбиралося 1,5 тонни гуано (посліду кажанів – ред.)», - повідомив Бокотей.

За його словами, зараз на Закарпатті триває експедиція дослідників рукокрилих із Інституту еколого-релігійних студій (ІЕРС) та Інституту екології Карпат. Вчені досліджують біорізноманіття церковних веж храмів Хустщини у рамках транскордонного проєкту BAT4MAN  «Підвищення екологічної обізнаності місцевого населення шляхом спільного збереження кажанів в прикордонних районах Угорщини, Словаччини, Румунії та України».

 «На сьогодні хоч і відомо, що в області офіційно нараховується 23 види кажанів, але про їхні місця існування та інші особливості життя в деталях знаємо далеко не все, бо дослідженню цієї тематики приділяється недостатньо уваги», - наголошує керівник Інституту еколого-релігійних студій.

Читайте також: Електрокомпанія переселить лелек на безпечні платформи

Вчені переконані, що кажани є важливою ланкою, яка сприяє регуляції шкідників сільського і лісового господарства. Один кажан може з’їсти від 500 до 3000 часто шкідливих комах за вечір, тому за кордоном застосовують багато методик по привабленню цих рукокрилих до біоценозів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-