У Черкасах уперше провели операцію з пересадки кісткового мозку

У Черкасах уперше провели операцію з пересадки кісткового мозку

Укрінформ
Першу операцію з пересадки кісткового мозку дорослому пацієнту від іноземного донора провели два тижні тому черкаські лікарі.

Про це повідомив у Фейсбуці перший заступник голови Черкаської обласної ради Роман Сущенко, передає Укрінформ.

«Через два тижні після операції лікарі констатують позитивний прогрес пацієнта з Черкаської області. Перші аналізи підтверджують динамічний процес кровотворення. Пацієнт перебуває під постійним наглядом, притомний і життєво активний. З надією очікуємо на завершення усіх життєвих процесів в організмі пацієнта, пишаємося його стійкістю, жагою до життя і довірою до вітчизняної медицини. Зі стриманим оптимізмом стежимо за стрічкою новин і чекаємо на офіційну заяву», - зазначив Сущенко.

За його словами, вартість операції становить 2,5 млн грн і ці кошти залишилися в Україні. Для порівняння, у 2020 році коштом МОЗ за кордон на трансплантацію кісткового мозку відправили 138 дорослих українців. Одна така операція коштувала понад 3,5 млн гривень.

Читайте також: Черкаським медикам придбали 24 автомобілі швидкої допомоги

Черкаський обласний медичний заклад отримав акредитацію в одній з європейських клінік і доступ до європейського банку, який налічує понад 30 млн донорів (в Україні таких лише до 5 тис.). Це кардинально змінило спроможності України щодо продовження життя багатьом невиліковним хворим з тяжкими захворюваннями.

У серпні лікарі черкаського кардіоцентру провели першу в області операцію з пересадки серця. Кардіологи готувалися до неї два роки. Тепер мають у планах проводити 20 таких пересадок на рік.

Фото з відкритих джерел

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-