У Херсоні розробили професійний стандарт «Кухар»

У Херсоні розробили професійний стандарт «Кухар»

Укрінформ
На Херсонщині підбили підсумки пілотного проєкту Місцевого партнерства зайнятості (МПЗ), в рамках якого розробили професійний стандарт «Кухар» та створили гастрономічну лабораторію на базі Херсонського вищого професійного комерційного училища.

Про це кореспонденту Укрінформу розповіла виконавча директорка громадського центру «Нова генерація», що адміністрував проєкт «Місцеве партнерство зайнятості у Херсоні», Оксана Глєбушкіна.

«Ми вже підбиваємо підсумки проєкту Місцеве партнерство зайнятості, що мав кілька стратегічних цілей. Одна з них - зменшення невідповідності між попитом і пропозицією на ринку праці у сфері туризму та готельно-ресторанного бізнесу. Фактично проблема була в тому, що роботодавців не задовольняв рівень студентів, які виходили зі стін навчальних закладів, ми кажемо конкретно про професію кухаря», - зазначила Оксана Глєбушкіна.

За її словами, спочатку планували лише осучаснити навчальні програми, оновити обладнання, проте виявилося, що в Україні відсутній навіть професійний стандарт «Кухар». Результатом реалізації проєкту стало те, що протягом 2020 року за участі експертів з Південної асоціації шеф-кухарів України та освітян розробили проєкт професійного стандарту «Кухар». І вже у 2021 році стандарт був затверджений та внесений в Державний реєстр професійних стандартів. «Училища, що готують кухарів, мають привести свої навчальні програми до цього стандарту», - розповіла громадська активістка.

Також завдяки МПЗ у двох навчальних закладах –  навчальному центрі професійно-технічної освіти Державного центру зайнятості у місті Нова Каховка та у Херсонському вищому комерційному училищі з’явилися практичні лабораторії з сучасним професійним кухонним обладнанням. А для 13 майстрів навчальних закладів провели інтенсивне навчання – кулінарний двотижневий курс від шеф-кухаря Михайла Сосновських. У Херсонському вищому комерційному училищі для учнів провели майстер-класи шеф-кухарі не лише з Херсонщини, але й з Дніпра та Одеси. Учні училища пройшли виробничу практику у рамках проєкту у чотирьох відомих ресторанах Херсона. «Вони ще навчаються і ми не можемо працевлаштувати учнів просто зараз, але роботодавець їх чекає», - сказала Оксана Глєбушкіна.

Читайте також: Вінницькі заклади харчування розробили ексклюзивне вишневе меню

Проєкт Місцевого партнерства зайнятості був створений в рамках Проєкту Міжнародної організації праці «Інклюзивний ринок праці для створення робочих місць в Україні». 15 липня 2019 року було підписано меморандум про створення Місцевого партнерства зайнятості у Херсоні. До складу МПЗ увійшли 14 громадських організацій та установ, серед яких Херсонська міська рада, Херсонський обласний та міський центри зайнятості. Фінансувало діяльність МПЗ Міністерство закордонних справ Данії.

Фото зі сторінки МПЗ у Фейсбуці

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-