На Вінниччині підготували обласну програму «Питна вода» на 2021-2025 роки

На Вінниччині підготували обласну програму «Питна вода» на 2021-2025 роки

Укрінформ
На Вінниччині підготували обласну програму «Питна вода» Вінницької області на 2021-2025 роки, її погодила профільна комісія обласної ради.

Про це повідомляє управління у справах медіа та комунікацій Вінницької обласної ради, передає Укрінформ.

Зазначається, що основною метою програми, окрім фізичного задоволення потреб усіх категорій споживачів безпечною і якісною водою та розбудови системи централізованого водопостачання, є перехід від децентралізованих джерел водопостачання до централізованих. Зокрема, у сільських населених пунктах, де є проблема зникнення води з водоносних горизонтів.

У документі закладено три базові механізми реалізації програми. Це надання безповоротної допомоги громадам і бюджетних позичок на пільгових умовах. А також фінансування спеціалізованих наукових досліджень у сфері водних ресурсів та питного водопостачання, яке планується розпочати уже з 2021 року.

Пріоритетом використання водних ресурсів на території області визначено задоволення потреб населення в питній воді, на другому місці - забезпеченість водою сільського господарства, насамперед тваринництва, зрошувального землеробства, кормовиробництва і овочівництва. Третє місце посідає водозабезпечення промисловості, енергетики, транспорту.

Ресурсне забезпечення програми передбачає залучення фінансування з обласного та місцевих бюджетів загалом на суму 40,8 млн грн. Як джерело фінансування пропонується також додати державний бюджет, позаяк Кабінет Міністрів України схвалив законопроєкт «Про загальнодержавну цільову і соціальну програму «Питна вода України» на 2022-2026 роки», очікуване фінансування з держбюджету 16,9 млн грн. На відміну від попередньої програми, у цій частка співфінансування для громад при кредитуванні зменшується із 50% до 10%.

Ухвалити Програму планують на найближчій сесії обласної Ради.

Читайте також: У Харкові реалізують унікальний проєкт «Зелений каркас»

Як повідомляло агентство, зважаючи на існуючу гостру проблематику із забезпеченням населення на території області питною водою, Вінницька обласна рада звернулась до уряду із закликом продовжити дію державної програми «Питна вода України» до 2026 року з фінансуванням не менше 400 млн грн. У зверненні зазначається, що до кінця 2020 року на державному рівні діяв Закон України «Про Загальнодержавну цільову програму «Питна вода України» на 2011-2020 роки». Згідно з прогнозними обсягами фінансування програми, за 10 років планувалось залучити на її виконання з державного бюджету З млрд грн. Через недостатній рівень фінансування не було досягнуто кардинального покращення технічного та фінансово-економічного стану підприємств питного водопостачання та централізованого водовідведення, а відповідно і якості послуг з централізованого водопостачання та централізованого водовідведення. Програму виконано лише на 13,2%.

Фото з відкритих джерел

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-