Як зберегти нирки здоровими: поради від Центру громадського здоров’я

Як зберегти нирки здоровими: поради від Центру громадського здоров’я

Укрінформ
Нирки допомагають підтримувати кислотно-лужний баланс, контролювати артеріальний тиск, виробляти еритроцити й підтримувати міцність кісток.

Про це йдеться на Фейсбук-сторінці ЦГЗ, передає Укрінформ.

Для того, щоб зберегти нирки здоровими, фахівці Центру здоров’я рекомендують дотримуватись наступних правил:

-  Бути фізично активними, щоб підтримувати нормальну масу тіла, знизити артеріальний тиск.

-  Правильно харчуватися. Це може допомогти знизити кров’яний тиск, запобігти діабету, серцево-судинним захворюванням тощо. Також варто знизити  споживання солі.

-  Перевіряти і контролювати рівень цукру в крові та артеріальний тиск. Приблизно у половини людей, які страждають на діабет, розвиваються ураження нирок, цьому можна запобігти, якщо слідкувати за перебігом хвороби.

Високий тиск може завдати шкоди ниркам. Особливо, якщо він пов’язаний з іншими факторами, як діабет, високий рівень холестерину чи серцево-судинні захворювання. 

-  Пити достатню кількість води. Підтримка здорового водного балансу допоможе виводити токсини з нирок і знижує ймовірність утворення каменів.

-  Не курити.  Куріння уповільнює приплив крові до нирок, а це може знизити їхню здатність нормально функціонувати. Куріння також збільшує ризик раку нирок на 50 %.

-  Приймати ліки лише за призначенням лікаря. Неконтрольований прийом ліків може завдати шкоди ниркам.

Читайте також: Дефіцит магнію в організмі можна подолати, вживаючи пшеничні висівки, кунжут – лікар

Як зазначається у повідомленні, 10% населення у всьому світі живуть із хронічною хворобою нирок, і понад 2 мільйони людей у всьому світі отримують лікування діалізом або за допомогою трансплантації.

Фото з відкритих джерел

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-