Зелені співмешканці: 10 кімнатних рослин, про користь і шкоду яких варто знати

Зелені співмешканці: 10 кімнатних рослин, про користь і шкоду яких варто знати

Укрінформ
Обов’язково придбайте хлорофітум, а от від декоративного плюща тримайтеся подалі

Зелені помічники очищають повітря від вуглекислого газу, знижують запиленість і підвищують вологість повітря. Домашні рослини наповнюють кімнату ароматом і піднімають настрій – як своїми пахощами, так і виглядом, доповнюючи затишну атмосферу в будинку. Зрештою, квіти у вазончиках – це просто красиво!

Та при всіх численних корисних властивостях кімнатної зелені не забуваймо, що існують рослини «підвищеної небезпеки», здатні викликати алергію або спровокувати хворобливий стан. У зоні особливого ризику – діти, схильні до алергій люди, вагітні жінки й домашні вихованці. Але навіть доросла здорова людина може постраждати, займаючись, наприклад, пересадкою отруйної кімнатної рослини, якщо не знає про її особливі властивості.

Ми дізналися – що посадити у вазоні, аби прикрасити й оздоровити простір навколо себе. Зробити його квітучим та корисним і не нашкодити здоров’ю.

ТОП-5 СУПЕРРОСЛИН

Деякі домашні рослинки здатні не лише творити фотосинтез помаленьку, а й можуть нейтралізувати негативні емоції, нормалізувати енергетичну атмосферу в домі. Принаймні, так стверджують різні тематичні ресурси любителів домашньої флори. Вважається, що такі рослини сприяють активізації мислення, покращують активність дихальних ферментів та обмін речовин, кислотно-лужний баланс крові, зміцнюють імунну систему, підвищують м’язовий тонус, перешкоджають підвищенню артеріального тиску. Хтозна, чи підтвердилися б ці спостереження ботаніків-любителів науково, але про всяк випадок записуйте: 

● ХЛОРОФІТУМ.

Властивості: дуже доречний для надто забруднених приміщень, особливо офісних. Також відмінно справляється з очищенням повітря кімнат, вікна яких виходять на загазовані автостради. Хлорофітум поглинає формальдегід, чадний газ. Володіє значним бактерицидним ефектом.

Його фішка: за добу рослина може знищити близько 80% хвороботворних мікроорганізмів, що перебувають безпосередньо біля рослини. Можна тримати хлорофітум у будь-якій кількості й у будь-яких приміщеннях. Дає людині сили, енергію й підвищує настрій. Коефіцієнт очищення повітря – 7,8.

● СПАТІФІЛЛУМ.

Властивості: виділяє біологічно активні речовини, які допомагають людині зняти стрес. Відмінно нейтралізує такі шкідливі речовини з повітря, як ацетон, бензол, чадний газ, ксилол, етилбензол, толуол і формальдегід. Також квітка сприяє зменшенню числа шкідливих мікроорганізмів, що знаходяться в повітрі.

Його фішка: корисна та красива рослина, цвітіння спатіффілуму не викликає алергічної реакції. Поставити його можна в будь-якій кімнаті. Коефіцієнт очищення повітря – 7,5.

● ЛАВАНДА.

Властивості: у квітках рослини дуже великий вміст ефірної олії – до 3%, у листі – до 0,35%, в стеблах – до 0,20%. Тому в кожному будинку має бути щось лавандове: ефірне масло, пучки засушених трав або сама рослина. Рекомендується частіше вдихати аромат лаванди в якості ароматерапії.

Його фішка: прекрасний антисептик, який має знеболюючу й тонізуючу дію, діє як релаксант у центральній нервовій системі, зменшуючи стрес, тривогу та безсоння. Допомагає дихальній системі. Знімає головний біль, пов’язаний з неврологічними проблемами і нервовим виснаженням. Коефіцієнт ароматизації повітря – 7.

● КАЛАНХОЄ ДЕГРЕМОНА.

Властивості: ідеальна рослина для сухих квартир: накопичуючи воду в листі, воно регулює клімат. Крім того, каланхое – прекрасний борець із формальдегідами і тютюновим димом. Рослинка не тільки ідеально прикрасить підвіконня, а й може бути корисною в лікувальних цілях. З його соку виготовляють настоянки та мазі.

Його фішка: поселити каланхое можна де завгодно: на кухні, у вітальні, в дитячій – оскільки рослина має бактерицидні та антибактеріальні здібності. Квіткою виділяються біологічно активні речовини, які концентруються в повітрі, очищаючи й дезінфікуючи його. Коефіцієнт очищення повітря – 7.

● АЛОЕ.

Властивості: листя алое виділяє велику кількість фітонцидів, що позитивно впливають на організм людини. Під їх впливом зміцнюється імунітет людини, поліпшуються розумові процеси мозку. Також сік алое можна використовувати в косметологічних цілях удома.

Його фішка: коли алое просто знаходиться в кімнаті, має здатність поглинати з повітря формальдегід — шкідливу сполуку, яка виділяється з меблів, виготовлених з ДСП і МДФ. Коефіцієнт очищення повітря – 6,5. 

ТОП-5 ВАМПІРІВ

Звичайні кімнатні мешканці можуть завдавати нам шкоди: викликати погане самопочуття, головний біль, нудоту та навіть сильні отруєння. Але лякатися не варто, просто треба знати: жодна рослина не виділяє отруйного соку сама по собі, поки її не почати різати, а потім, умовно кажучи, облизувати пальці. Такі рослинки просто варто ставити подалі від тварин та дітей.

►ДИФФЕНБАХІЯ.

Отрута міститься в усіх зелених частинах рослини, але найбільш небезпечне – насіння. Може викликати сильну алергічну реакцію, почервоніння шкіри і сльозоточивість навіть у дорослої людини. Саме тому необхідно ретельно оберігати дітей і тварин від контакту з цим красивим, але небезпечним представником флори.

Симптоми у людей та тварин: сильний біль у ротовій порожнині, слиновиділення, набряк, відчуття оніміння в горлі. Сік диффенбахії при потраплянні на шкіру може викликати дерматит. 

►ПЛЮЩ.

У плюща – отруйні ягоди і листя. Кімнатний плющ зазвичай не плодоносить, але ось листя може стати причиною отруєння кішок, яких приваблює соковита зелень рослини. Плющ токсичний через діючу речовину урусіол. Якщо під час спалювання плюща у садку вдихати дим, це може призвести до проблем із диханням. 

Симптоми у людей: сильне подразнення шкіри, печіння у ротовій порожнині, судоми, лихоманка та висипи. 

Симптоми у тварин: блювання, діарея, гіперактивність, задишка, слабкість.

►БРУНФЕЛЬЗІЯ.

Про брунфельзію потрібно знати тільки те, що всі її частини містять отруту, яка володіє нейротоксичною дією, але особливо небезпечне – коріння. Рослина дуже токсична для тварин. Смертельні випадки після контакту часто констатували у собак.

Симптоми у тварин: кашель, тремор, судоми, блювання, дезорієнтація, сильне слиновиділення. 

Симптоми у людей: схожі на ті, що відстежуються у тварин. Також можуть бути галюцинації, марення. 

►МОНСТЕРА.

Якщо ви вирішили поселити у себе цього «монстра», радимо пам’ятати, що в тканинах листя є голчасті утворення, на яких міститься отруйна речовина, котра при потраплянні на слизову може викликати подразнення слизових оболонок. Подібна реакція можлива тільки при тісному контакті з листям, наприклад, якщо ви розітрете листок, а потім потрете очі або пожуєте його. Сік рослини також отруйний, тому при попаданні всередину може привести до серйозних отруєнь, які вимагають медичного втручання.

Симптоми у людей та тварин: оніміння ротової порожнини, подразнення глотки, втрата голосу та порушення ковтання.

►МОЛОЧАЙ.

Попри привабливий вигляд, всі рослини сімейства молочайних відносяться до одних із найбільш отруйних через вміст у них молочного соку. Практично всі види молочаю заборонено вирощувати в будинках і квартирах. Листки цієї рослини вкриті маленькими голочками, які при контакті зі шкірою викликають свербіж та печіння. Сік молочаю викликає алергічні реакції, опіки соком дуже довго заживають. При цьому не потрібно спеціально відламувати гілку або лист. Досить зачепити, як тут же сік бризне на руку.

Симптоми у людей: при попаданні на шкіру цей сік білого або прозорого кольору може викликати опік, виразки й запалення, при внутрішньому вживанні – біль у животі, нудоту та важкі отруєння. Наслідком потрапляння в очі може бути часткова або повна втрата зору.

ТРИ МІФИ ПРО ВАЗОНИ

Мало хто насправді знає правила утримання кімнатних рослин удома – скільки їх треба і яких. Працівники Національного Ботанічного саду ім. М.М. Гришка якраз у курсі справи і трішки роз’яснили нам основні правила.

Міф: одна рослинка може наповнити цілу кімнату киснем.

Правда: на жаль, але одна рослинка не впорається з такою роботою, їх потрібно 4-5 у кімнаті.

Міф: забагато вазонів у кімнаті – то на шкоду.

Правда: рослини не шкодять здоров'ю. Але уточнюють: щоб їхня кількість була пропорційна розміру приміщення. Тобто одна рослина на 5-6 метрів квадратних.

Міф: "отруйні" рослини взагалі не потрібно розміщувати в будинку.

Правда: садити можна все, що приносить естетичне задоволення, але слід мати про свої рослини хоч трішки основних знань. Це і догляду на користь, і нашій безпеці.

Олена Грицак, Київ

Фото з відкритих джерел 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-