Науседа про повільні закупівлі боєприпасів для України: Результат не відповідає заявленому

Науседа про повільні закупівлі боєприпасів для України: Результат не відповідає заявленому

Укрінформ
Президент Литви Гітанас Науседа заявив, що на Глобальному саміті миру, а також на самітах Євроради та НАТО говоритиме про те, що лише 4 з 18 країн, які приєдналися до ініціативи Чехії про закупівлю боєприпасів для України, виконали свої зобов'язання.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Delfi.

«Дуже шкода, що деякі рішення оприлюднюються голосно, але реальний результат навіть віддалено не може зрівнятися з деклараціями. Це велика проблема, і наші друзі з України неодноразово вказували на неї. Зрештою, країни, розташовані не лише поблизу агресивних держав, а й вдалині від гарячих точок, повинні усвідомити, що якщо Україні не вдасться перемогти, ми всі станемо мішенями», - сказав Науседа.

Таку заяву він зробив у четвер, беручи участь у церемонії приведення до урочистої клятви вихованців Кадетського ліцею ім. Генерала Повіласа Плехавічюса. Президент Литви також додав, що треба «зробити все, щоб Україна досягла успіху, щоб сьогодні отримала все, що потрібно».

«І я зроблю все можливе, щоб говорити про це на Мирній конференції та на самітах Європейської ради та НАТО», - пообіцяв Науседа.

На запитання, чому Литва не згадана серед держав, які виконали свої зобов'язання, він заявив, що обіцянки виконуються. «Ми щоразу робимо огляд того, що у нас є, і шкребемо до дна. Те, що ми не можемо передати, пов'язане з нашими зобов'язаннями перед союзниками по НАТО, і ми не можемо ігнорувати спільні угоди щодо безпеки… Нам чудово відомо, що Литва прийняла офіційне рішення виділити на ініціативу з боєприпасів 35 млн євро», - підкреслив Президент Литви.

Читайте також: Україна може перемогти за умови рішучої підтримки союзників по НАТО - Столтенберг

Як повідомлялося, до ініціативи уряду та президента Чехії закупити для України 800 тис. снарядів у країн, які не входять до ЄС, уже приєдналися 18 країн. Але 29 травня агентство Reuters повідомило, що, за словами міністра оборони Чехії Яни Чорнохової, наразі лише 4 країни – Канада, Нідерланди, Данія та Португалія – передали обіцяні кошти.

Фото: V.Raupelio/LRT.lt

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-