Фінляндія повертатиме до РФ осіб, які прибувають без підстав, навіть у разі відмови Росії їх приймати

Фінляндія повертатиме до РФ осіб, які прибувають без підстав, навіть у разі відмови Росії їх приймати

Укрінформ
У разі ухвалення законопроєкту щодо боротьби з міграцією на кордоні з Росією, представленого фінським урядом, особи, які прибувають до Фінляндії з РФ безпідставно, можуть бути повернуті назад, навіть якщо російська сторона не захоче їх приймати назад.

Про це сказала глава МВС Фінляндії Марі Рантанен, коментуючи законопроєкт, передає Укрінформ з посиланням на Yle.

Зазначається, що під час дії закону подання заяв про надання притулку на кордоні Фінляндії буде припинено. Виняток зроблять для особливо вразливих груп осіб, таких як діти та інваліди, а також людей, які перебувають у небезпеці зазнати на батьківщині смертної кари або тортур.

Ситуацію в кожному індивідуальному випадку оцінювали б співробітники Прикордонної служби Фінляндії, на яких, таким чином, лягала б більша відповідальність за оцінку вразливості прохачів притулку.

За словами Рантанен, вихідна позиція полягає в тому, що людина, яка намагається перетнути кордон безпідставно, буде повернута в Росію, навіть якщо російська сторона відмовиться її прийняти. Як це буде здійснюватися на практиці, Рантанен не уточнює.

«Ми виходимо з того, що коли цей закон набуде чинності, то в будь-якому разі людей буде повернуто на російський бік. Оперативне завдання Прикордонної служби - забезпечити це», - зазначила Рантанен.

Читайте також: Країни Балтії, Польща, Фінляндія і Норвегія домовилися створити «стіну з дронів» на кордоні

На даний момент законопроєкт знаходить на розгляді в парламенті Фінляндії. Щоб він був ухвалений, його має підтримати також найбільша опозиційна партія СДП.

Рантанен вважає, що закон буде затверджено в парламенті. «Я вірю, що в питаннях, пов'язаних із безпекою, можна досягти компромісу», - сказала міністерка.

Як повідомлялося, уперше кордон між Фінляндією і Росією закрили в листопаді 2023 року через спрямовану міграцію з боку РФ.

14 грудня Фінляндія вирішила відкрити два пункти на східному кордоні. Однак у перший же день з боку Росії прибули понад 100 прохачів притулку, після чого кордон закрили.

У вівторок, 21 травня, уряд Фінляндії представив законопроєкт щодо боротьби з міграцією на кордоні з Росією.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-