Туск про ситуацію на кордоні з Білоруссю: Понад 90% нелегалів мають російські візи

Туск про ситуацію на кордоні з Білоруссю: Понад 90% нелегалів мають російські візи

Укрінформ
Російський слід у міграційному тиску на польсько-білоруському кордоні є очевидним: понад 90 відсотків людей, які нелегально перетинають кордон, мають російську візу.

Про це заявив прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск на пресконференції у Варшаві, передає кореспондент Укрінформу.

“Cьогодні ми отримали підтвердження, і це викликає занепокоєння, що тиск на східному кордоні Польщі не є спонтанною міграцією людей, які тікають з інших країн. Понад 90% тих, хто нелегально перетинає польський кордон, мають російські візи”, - підкреслив Туск.

Він звернув увагу, що природа міграційного тиску на кордоні з Білоруссю інша, ніж була раніше.

“Немає жодних сумнівів, і це не лише наша інтуїція, а факти, зібрані й нашими службами, що саме російська держава, а не якийсь чорний бізнес, стоїть за організацією відбору, транспортування, а потім - спроб переміщення через кордон тисяч людей”,- підкреслив глава польського уряду.

За його словами, змінилася й географія нелегальної міграції: найбільше їде з Сомалі, Ємену, Еритреї, Ефіопії.

“Російські центри працюють там на повну потужність, відбираючи цих людей, які потім за посередництва однієї з арабських країн найчастіше потрапляють до Росії повітряним шляхом, а звідти організованими групами автомобільним і залізничним транспортом переправляються до Білорусі”, - заявив Туск.

Читайте також: Польща може затопити окремі ділянки кордону з РФ та Білоруссю - Туск

Він повідомив, що за інформацією, отриманою, зокрема, від західних спецслужб, у Росії виявлено декілька місць скупчення великих організованих груп мігрантів. За словами Туска, йдеться про тисячі осіб.

Як повідомляв Укрінформ, Варшава зміцнюватиме фортифікаційні загородження на польсько-білоруському кордоні в умовах прогресуючої гібридної агресії Білорусі.

У 2022 році Польща побудувала на кордоні з Білоруссю загородження заввишки 5,5 м і завдовжки 186 км, а також встановила сучасну систему електронного моніторингу у відповідь на штучне створення від літа 2021 року Білоруссю та Росією міграційного тиску на кордоні РБ з Польщею та Балтійськими країнами.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-