Китай висловив США протест через вітання Блінкена президенту Тайваню

Китай висловив США протест через вітання Блінкена президенту Тайваню

Укрінформ
Міністерство закордонних справ Китаю направило уряду Сполучених Штатів протест проти привітань держсекретаря США Ентоні Блінкена новому лідеру Тайваню Лаю Чінте з його інавгурацією на пост президента.

Про це на брифінгу заявив речник МЗС КНР Ван Веньбінь, передає власний кореспондент Укрінформу.

«Цей крок Сполучених Штатів серйозно порушує принцип одного Китаю… політичне зобов’язання США підтримувати лише культурні, комерційні та інші неофіційні зв’язки з регіоном Тайвань і надсилає дуже помилкові сигнали сепаратистським силам, які виступають за незалежність Тайваню», - сказав Ван.

За його словами, Китай рішуче виступає проти будь-яких форм офіційних обмінів між Вашингтоном і Тайбеєм, а також проти «втручання Сполучених Штатів у справи острова у будь-якій формі та під будь-яким приводом».

«Китай категорично незадоволений, рішуче виступає проти цього і висловив Сполученим Штатам суворий протест», - заявив дипломат.

Він наголосив, що дотримання принципу «одного Китаю» є політичною основою і обов’язковою умовою дипломатичних відносин із КНР для кожної іноземної держави.

«Будь-яка дія, що кидає виклик принципу «одного Китаю» та ставить під загрозу національний суверенітет і територіальну цілісність КНР, отримає негайну і рішучу відповідь китайської сторони», - зазначив речник зовнішньополітичного відомства.

Читайте також: У США вважають, що Китай готується до вторгнення на Тайвань до 2027 року

Як повідомляв Укрінформ, обраний президент Тайваню Лай Чінте у понеділок, 20 травня, офіційно вступив на посаду; в інавгураційній промові він, зокрема, закликав Пекін визнати уряд Тайваню та розпочати діалог із Тайбеєм.

Одним із перших зі вступом на посаду Лая привітав держсекретар США Ентоні Блінкен. Подібне вітання від представника адміністрації вважається офіційною формою взаємодії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-