Новий президент Тайваню на інавгурації закликав Пекін до діалогу

Новий президент Тайваню на інавгурації закликав Пекін до діалогу

Укрінформ
Обраний президент Тайваню Лай Чінте у понеділок, 20 травня, офіційно вступив на посаду; в інавгураційній промові він, зокрема, закликав Пекін визнати уряд Тайваню та розпочати діалог із Тайбеєм.

Про це повідомляє тайванське інформагентство CNA, передає Укрінформ.

«Сподіваюся, що Китай визнає реальність існування Китайської Республіки (офіційна назва Тайваню – ред.) і сумлінно... співпрацюватиме з законним урядом, обраним народом Тайваню», - сказав Лай.

Він підкреслив, що його уряд дотримуватиметься політики попереднього президента щодо Китаю і працюватиме над збереженням статус-кво.

«Уряд не піддаватиметься на провокації і не провокуватиме», - заявив Лай, повторивши позицію своєї попередниці Цай Інвень щодо утримання від необдуманих дій на тлі тиску Китаю.

Водночас він наголосив на необхідності зберігати пильність і бути готовими обстоювати незалежність і суверенітет.

«Китайська Республіка і Китайська Народна Республіка не підпорядковуються одна одній. Тайванці… мають об’єднатися, щоб захистити нашу націю», – зазначив новий президент.

Сполучені Штати і Японія привітали президента Лая з інавгурацією та висловили сподівання, що за нової адміністрації Тайваню їх відносини розвиватимуться конструктивно.

Читайте також: Китай запровадив санкції проти американських компаній, які продають зброю Тайваню

Тайвань є самоврядним демократично керованим островом, який Пекін вважає бунтівною провінцією і прагне «возз’єднання». Нинішнє керівництво Тайваню китайська влада не визнає, називає сепаратистами й відмовляється від контактів.

Більшість країн світу, в тому числі й Сполучені Штати, дотримуються політики «одного Китаю» і не мають офіційних відносин із Тайванем, але підтримують зв’язки з ним в обхід Пекіна, що викликає критику з боку уряду КНР.

Президентські вибори на Тайвані відбулись у січні.

Фото: CNA

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-