Кислиця у Радбезі ООН нагадав Небензі про ордер на арешт його господаря

Кислиця у Радбезі ООН нагадав Небензі про ордер на арешт його господаря

Укрінформ
Щоб виправдати своє небажання закінчити війну, Росія продовжує повторювати наративи про нібито незаконність української влади, тоді як президентські вибори в самій РФ не можуть вважатися легітимними.

Як передає власний кореспондент Укрінформу у Нью-Йорку, про це заявив у понеділок постпред України при ООН Сергій Кислиця на засіданні Радбезу.

Він зазначив, що постпред Росії при ООН Василь Небензя намагався по-своєму, в дусі кремлівської пропаганди, «тлумачити» положення української Конституції та законів щодо терміну повноважень Президента України.

Кислиця докладно розповів членам Радбезу норми українського законодавства стосовно проведення виборів.

Він нагадав, що відповідно до Конституції, Президент України здійснює свої повноваження до вступу на посаду новообраного Президента. При цьому частина 6 статті 103 передбачає, що порядок проведення виборів глави держави встановлюється законом.

«Відповідно до статті 19 Закону України «Про правовий режим воєнного стану», в умовах воєнного стану забороняється проведення виборів Президента України, а також парламентських та місцевих виборів», – сказав постпред. Після скасування воєнного стану виборчий процес, який був призупинений у зв'язку з ним, розпочинається знову.

«Це зрозуміло і просто, – зазначив Кислиця. – Якщо посланець Путіна справді переймається українськими виборами, то замість того, щоб вимагати засідання Радбезу, він мав би порекомендувати своєму господареві в Кремлі припинити агресію і вивести війська з території України».

Водночас український дипломат нагадав, що під час так званих березневих виборів у РФ Москва порушила численні міжнародні документи, на яких ґрунтується сучасна система міжнародних відносин. Зокрема, Статут ООН, Декларацію про принципи міжнародного права, Женевську конвенцію про захист цивільного населення під час війни, Заключний акт Наради з безпеки та співробітництва в Європі та десятки резолюцій Генеральної асамблеї ООН.

«Незаконна організація чергового так званого виборчого процесу на тимчасово окупованих Російською Федерацією суверенних територіях України – частинах Донецької, Луганської, Запорізької та Херсонської областей, Автономної Республіки Крим і міста Севастополя… є грубим порушенням загальновизнаних норм і принципів міжнародного права», – зазначив Кислиця.

Читайте також: Плани замаху на Зеленського свідчать про аморальність путінського режиму - Держдеп

Крім того, він нагадав про чинний ордер Міжнародного кримінального суду на арешт Путіна, що засвідчує: «немає жодних правових підстав для визнання його демократично обраним та легітимним президентом Російської Федерації».

За словами постпреда, останні резолюції ПАРЄ від 17 квітня та Європарламенту від 25 квітня підтверджують неправомірність проведення так званих «виборів» на тимчасово окупованих територіях України, їхній недемократичний характер у самій Росії та «фактично спростовують легітимність їхніх результатів».

Читайте також: ЄС не має єдиної позиції щодо невизнання легітимності Путіна - речник

Кислиця закликав держави, міжнародні організації та громадськість «наслідувати цей приклад і не визнавати результатів псевдовиборів, а російського диктатора Володимира Путіна – легітимним президентом, протистояти руйнуванню системи верховенства права та загальновизнаних демократичних цінностей, а також продовжувати ефективно підтримувати Україну в її боротьбі проти російської агресії, яка становить загрозу європейській та світовій безпеці, миру і стабільності».

Як повідомляв Укрінформ, у понеділок, 20 травня, Росія вкотре скликала засідання Ради безпеки ООН для спроб «засудити» надання допомоги Україні, а також просування наративів щодо легітимності української влади.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-