Сенат Польщі розгляне зміни до закону про допомогу українцям

Сенат Польщі розгляне зміни до закону про допомогу українцям

Укрінформ
Вища палата польського парламенту (Сенат) на цьому парламентському тижні розгляне зміни до закону щодо продовження легальності перебування і допомоги українцям, які прибули до Польщі після повномасштабного вторгнення Росії.

Відповідний законопроєкт розглянуть на спільному засіданні три комісії: самоврядування і державної адміністрації, освіти, а також сім’ї, соціальної та пенсійної політики, передає Укрінформ з посиланням на польський Сенат.

На розгляд Сенату закон подали 16 травня. Очікується, що спільне засідання трьох комісій у цій справі відбудеться у вівторок, 21 травня, а остаточно Сенат має прийняти цей закон максимум до 15 червня.

Читайте також: У МВС Чехії запускають проєкт допомоги з повернення українців додому

Як повідомляв Укрінформ, нижня палата польського парламенту (Сейм) під час засідання 15 травня ухвалила закон щодо продовження легальності перебування і допомоги українцям, які прибули до Польщі після повномасштабного вторгнення Росії, до 30 вересня 2025 року.

У цілому Сейм підтримав законопроєкт, розроблений урядом Польщі, депутати внесли в нього незначні поправки.

Змінами до закону, прийнятому у березні 2022 року, передбачається, що соціальна допомога за програмами "800+" (щомісячна допомога на дитину у розмірі 800 злотих) і "добрий старт" (одноразова допомога у розмірі 300 злотих) надаватиметься українським сім’ям у випадку, якщо дитина шкільного віку ходить до польської школи.

Іншим важливим нововведення у законопроєкті про допомогу українцям є можливість зміни статусу перебування українців в Польщі: з нинішнього тимчасового захисту на тимчасове перебування до трьох років. Для цього треба буде актуалізувати свої дані у базі PESEL UKR (польська ідентифікаційна система, UKR – призначена для українців), подати відповідне прохання в електронному вигляді до воєводи за місцем проживання, а також відповідати вимозі наявності PESEL UKR станом на 4 березня 2024 року.

Закон передбачає скасування одноразової соціальної допомоги в Польщі для українського воєнного біженця в розмірі 300 злотих (75 дол.), а також скасування грошової компенсації для власників приватного житла, які надавали проживання та харчування воєнним біженцям з України.

Після затвердження закону у Сеймі та Сенаті його має підписати президент. Документ має набути чинності до 1 липня цього року.

Станом на сьогодні у Польщі продовжили до 30 червня дію попередньої версії закону, дія якого завершилася 4 березня.

Рада ЄС своїм рішенням продовжила тимчасовий захист для переміщених осіб з України до 30 вересня 2025 року.

У Польщі на сьогодні перебуває близько мільйона українських біженців.

Фото: senat.gov.pl

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-