Через бойові дії Рафах залишили 800 тисяч палестинців - ООН

Через бойові дії Рафах залишили 800 тисяч палестинців - ООН

Укрінформ
Близько 800 тис. осіб були змушені залишити Рафах після того, як 6 травня Ізраїль розпочав воєнну операцію в цьому районі, заявив у суботу генеральний комісар Агенції ООН у справах біженців палестинських біженців (UNRWA) Філіп Лаззаріні.

Як передає Укрінформ, про це він написав у соцмережі X.

За словами Лаззаріні, Рафах залишила половина біженців, які переселилися до міста після початку війни в жовтні 2023 року.

Попри наказ ізраїльських військових переміститися до безпечних зон, зокрема до Аль-Мавасі, палестинці вирушили до центральних районів і міста Хан-Юніса на півдні.

У районах, куди зараз тікають люди, зруйновано будинки, немає безпечного водопостачання та санітарних умов, зазначив Лаззаріні.

За його словами, територія Аль-Мавасі – це «піщані сільськогосподарські угіддя площею 14 квадратних кілометрів, де люди живуть просто неба, майже без будівель і доріг», де досі проживало понад 400 тис. осіб.

«Місце переповнене й не може прийняти більше людей…» – додав він.

Твердження про те, що палестинці в Газі можуть «перебратися в «безпечні» або «гуманітарні» зони, не відповідає дійсності. Щоразу це ставить життя цивільного населення під серйозну загрозу. У Газі немає безпечних зон», заявив керівник UNRWA.

На його переконання, ситуація знову значно погіршується через брак допомоги та основних гуманітарних вантажів.

Гуманітарне співтовариство не має більше запасів для роздачі, зокрема, продуктів харчування та інших предметів першої потреби, зазначив він.

Ключові контрольно-пропускні пункти залишаються закритими або небезпечними, оскільки розташовані поблизу чи в зонах бойових дій. З 6 травня до південної частини Гази змогли проїхати лише 33 вантажівки з гуманітарною допомогою.

«Це дуже мало на тлі зростання гуманітарних потреб і масового переміщення населення», – вважає Лаззаріні.

Читайте також: В Ізраїлі заявили про посилення наступальних дій на Рафах

Будь-яка подальша ескалація бойових дій, додав він, призведе «до ще більшого хаосу серед цивільного населення й унеможливить досягнення миру та стабільності, яких так потребують і на які так заслуговують ізраїльтяни й палестинці».

Як повідомлялося, міністр оборони Ізраїлю Йоав Галлант заявив, що воєнна операція в Рафаху не припиниться, поки ХАМАС не буде ліквідований в цьому районі, або поки не буде досягнута й реалізована угода про звільнення заручників.

Ізраїльтяни звинувачують UNRWA у зв’язках з терористичними організаціями та участі співробітників агенції в нападі на Ізраїль 7 жовтня.

Фото: ohchr.org

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-