У турецькому місті Ескішехір вшановують пам'ять жертв депортації кримських татар

У турецькому місті Ескішехір вшановують пам'ять жертв депортації кримських татар

Фото
Укрінформ
У турецькому м.Ескішехірі, біля монумента жертв депортації, розпочалися заходи з приводу 80-ї річниці депортації кримських татар з Криму в 1944 році.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

У турецькому місті Ескішехір стартували заходи з приводу 80-ї річниці депортації кримських татар / Фото: Ольга Будник. Укрінформ

«Історичні долі та майбутнє українців та кримських татар нерозривно повʼязані. Обидва наші народи пережили репресії, знищення еліт та геноциди, що були організовані Москвою. Лише після здобуття Україною незалежності стало можливим повернення кримськотатарського народу в Крим, його вільний розвиток, відродження мови, культури, релігії, відновлення відносин із співвітчизниками, які через утиски російської та радянської імперії живуть в інших країнах, у т.ч. в Туреччині. Але мирне життя українського та кримськотатарського народів перервано черговою російською збройною агресією. Російський окупаційний режим у Криму продовжує сталінський злочин депортації», - сказав у коментарі агентству перед початком заходів посол України в Туреччині Василь Боднар.

В Ескішехірі проживає одна з найбільших та найактивніших діаспор - діаспора кримськотатарського народу.

Посол України в Туреччині подякував керівництву країни, громадянам, зокрема ескішехірцям, за допомогу громадянам України, зокрема тим, хто знайшов прихисток, рятуючись від російської збройної агресії, в Туреччині.

Дипломат наголосив на тому, що Туреччина є співзасновником Міжнародної кримської платформи, активно бере участь у заходах на підтримку суверенітету і територіальної цілісності України.

«Обʼєднавши зусилля світу, наші з вами зусилля, ми звільнимо Крим від окупації та поновимо справедливість. Ми віримо, що Крим ближчим часом стане вільним, і ми зможемо разом відзначати всі визначні дати в житті кримськотатарського народу на його історичній батьківщині», - сказав Боднар.

У заходах в Ескішехірі беруть участь лідери та представники кримськотатарських та українських громад, громадяни Туреччини. Учасники заходу поклали квіти до монумента жертв депортації та вшанували їхню памʼять хвилиною мовчання.

Також сьогодні в Ескішехірі відбудеться хода за участю українських та кримськотатарських спілок з усієї Туреччини. Після ходи відбудеться мітинг, присвячений депортації кримськотатарського народу з Криму в 1944 році. На завершення - урочисте відкриття Кримського парку.

Читайте також: Зло геноциду змінило ідеологічне прикриття, але не змінило сутності та мішеней - Зеленський

Як повідомляв Укрінформ, нещодавно Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук у столиці Туреччини – Анкарі вшанував жертв депортації кримськотатарського народу та вручив нагороди представникам української, кримськотатарської діаспор та друзям України з числа громадян Туреччини.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-