Китай не готовий пожертвувати співпрацею з Росією цілковито, проте обмежити її може - експерт

Китай не готовий пожертвувати співпрацею з Росією цілковито, проте обмежити її може - експерт

Укрінформ
Китай не готовий пожертвувати співпрацею з Росією цілковито, проте обмежити її може, якщо отримає цікаву пропозицію від ЄС.

Як передає Укрінформ, про це в ефірі Українського радіо сказала головна консультантка Національного інституту стратегічних досліджень, доктор філософії з політології Аліна Гриценко, коментуючи європейське турне лідера Китаю Сі Цзіньпіна Францією, Сербією та Угорщиною. 

"Пожертвувати співпрацею з Росією Китай не готовий, але частково її обмежити, якщо Пекіну запропонують дуже цікавий "пряник", цілком можливо. Все залежить від того, на що готовий піти Європейський Союз", - зазначила експерт. 

Вона додала, що для Китаю цікавою є не лише Франція, яку він розглядає як одного з лідерів ЄС, а й сам Макрон, який намагається здобути певну автономність від НАТО та США. Саме за його наполяганнями, скоріше за все, представники Китаю будуть присутні на Глобальному саміті миру в Швейцарії, якщо рівень представництва буде не дуже високим. 

Гриценко висловила припущення, що незабаром підніметься питання про те, аби розморозити інвестиційну угоду з Китаєм, яка була заморожена в 2021 році. "Думаю, буде порушене питання про те, аби ЄС ратифікував цю угоду. Від Китаю, звісно, буде очікуватися продовження лінії, яку він веде, стосовно РФ. Йдеться про непостачання важкого озброєння, відсутність серйозної військової підтримки для РФ", - зауважила вона.

Читайте також: Китай підтримає формат мирної конференції, який буде визнаний Україною і Росією - Сі Цзіньпін

Говорячи про те, наскільки європейське турне Сі Цзіньпіна повʼязане із Глобальним самітом миру в Швейцарії, експерт зазначила, що китайська сторона зацікавлена бути там присутньою для того, аби в подальшому запропонувати свою кандидатуру на роль медіатора, посередника у потенційних переговорах між Україною та Росією. "Піднебесна хотіла б покращити власну репутацію та авторитет як країни-миротворця", - додала вона.

Як повідомлялося, європейське турне лідера Китаю Сі Цзіньпіна є першим з 2019 року.

Саміт миру відбудеться у Швейцарії 15-16 червня. До участі в заході запрошені глави держав та урядів з усіх континентів.

Президент Зеленський заявив про наявність точної інформації від розвідки, що Росія не просто хоче зірвати Саміт миру, а й має конкретний план, як це зробити.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-