Європейські спецслужби попереджають про підготовку Росією диверсій по всьому континенту - FT

Європейські спецслужби попереджають про підготовку Росією диверсій по всьому континенту - FT

Укрінформ
Європейські спецслужби попередили уряди своїх країн, що Росія активно планує диверсії по всьому континенту, зокрема вибухи, підпали і пошкодження інфраструктури, безпосередньо і через підставних осіб, не надто переймаючись тим, що це може призвести до жертв серед цивільного населення.

Про це повідомляє Тhe Financial Times, передає Укрінформ.

Хоча агенти Кремля мають довгу історію подібних операцій - і в останні роки епізодично здійснювали такі атаки в Європі - з'являються свідчення більш агресивних і скоординованих зусиль, згідно з оцінками трьох різних європейських країн, якими вони поділилися з виданням.

"Ми оцінюємо ризик контрольованих державою диверсій як такий, що значно виріс", - заявив Томас Хальденванг, голова німецької внутрішньої розвідки, додавши, що "Росія зараз відчуває себе комфортно", проводячи операції на європейській землі "з високим потенціалом шкоди".

Один високопоставлений європейський урядовець сказав, що через служби безпеки НАТО поширюється інформація про "чіткі і переконливі російські зловживання", які є скоординованими і масштабними, наголошуючи, що настав час "підвищити обізнаність і зосередитись" на загрозі російського насильства для Європи. 2 травня НАТО оприлюднила заяву, в якій висловила своє занепокоєння зростанням "зловмисної діяльності на території союзників" з боку Росії.

Ці побоювання щодо прагнення Росії завдати фізичної шкоди своїм супротивникам слідують за низкою звинувачень на адресу Росії в кампаніях з дезінформації і хакерських атаках.

Один із представників розвідки заявив, що саботажні зусилля Москви не слід розглядати окремо від інших операцій, зазначивши, що посилення активності відображає прагнення Росії чинити максимальний тиск "по всіх напрямках". За його словами, Путін зараз відчуває себе "підбадьореним" і намагатиметься просунути лінії розмежування в Європі настільки сильно, наскільки це можливо - за допомогою дезінформації, саботажу або хакерських атак.

Посилення агресії з боку російської розвідки також відображає бажання шпигунів РФ самоствердитися після найсерйознішої невдачі з часів розпаду СРСР, вважають у розвідці.

За кілька тижнів після повномасштабного вторгнення Росії в Україну понад 600 російських розвідників, які працювали в Європі під дипломатичним прикриттям, були вислані, що завдало серйозної шкоди шпигунській мережі Кремля на всьому континенті.

Читайте також: Польща висловила солідарність із Чехією та Німеччиною через кібератаки РФ

У нещодавній доповіді аналітики RUSI писали, що Росія посилила зусилля, щоб відновити свою присутність в Європі, часто використовуючи довірених осіб, зокрема членів російської діаспори, а також організовані злочинні угруповання, з якими Кремль має давні зв'язки.

У зв'язку з активізацією російських операцій служби безпеки перебувають у стані підвищеної готовності до загроз, пише видання.

Як повідомляв Укрінформ, нещодавно Норвезька розвідувальна служба (PST) виявила присутність кількох російських агентів, які діяли в Західній Норвегії.

А Британія заявила, що злочинні дії російських шпигунів у країні викликають занепокоєння у британському уряді.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-