Верховний комісар ООН з прав людини рекомендує уряду Грузії відкликати закон про «іноагентів»

Верховний комісар ООН з прав людини рекомендує уряду Грузії відкликати закон про «іноагентів»

Укрінформ
Верховний комісар ООН з прав людини Фолькер Тюрк закликав владу Грузії відкликати законопроєкт про «іноземний вплив» та розслідувати факти жорстокого поводження правоохоронців з учасниками протестів.

Як передає Укрінформ, про це йдеться в повідомленні Управління Верховного комісара.

«Я стурбований повідомленнями про непотрібне й непропорційне застосування сили співробітниками правоохоронних органів проти демонстрантів і працівників ЗМІ в столиці Грузії, Тбілісі, цього тижня», – зазначив Тюрк.

Він нагадав, що тисячі громадян уже кілька днів протестують проти законопроєкту «Про прозорість іноземного впливу», тож «влада повинна цілковито поважати й захищати їхні права на свободу вираження поглядів і мирних зібрань».

Будь-які обмеження цих прав мають відповідати принципам законності, необхідності та пропорційності, а застосування сили під час протестів завжди має бути винятковим і крайнім заходом у разі безпосередньої загрози, додав Верховний комісар.

Читайте також: Протести у Грузії: кількість госпіталізованих зросла до 15, двох людей затримали

Тюрк закликав грузинську владу «провести швидкі та прозорі розслідування звинувачень у жорстокому поводженні» з протестувальниками й негайно звільнити всіх «свавільно затриманих».

Водночас він нагадав демонстрантам, що реалізувати свої права треба мирним шляхом і не вдаватися до насильства.

«Я закликаю грузинську владу відкликати цей законопроєкт і розпочати діалог, у тому числі з громадянським суспільством і медіаорганізаціями, – зазначив він. – Навішування ярлика «організації, що діє в інтересах іноземної держави» на неурядові організації та ЗМІ, які отримують іноземне фінансування, створює серйозні загрози для прав на свободу вираження поглядів і об'єднань».

Читайте також: Глава Єврокомісії - про акції протесту в Грузії: Уряд повинен прислухатися до цього чіткого сигналу

Як повідомляв Укрінформ, парламент Грузії 1 травня схвалив законопроєкт «Про прозорість іноземного впливу» у другому читанні. Голосування у третьому, завершальному читанні, очікується за два тижні.

Документ вимагає від ЗМІ та неурядових організацій, які отримують понад 20% фінансування з-за кордону, зареєструватися як «організації, що діють в інтересах іноземної держави».

У Тбілісі тривають масові акції протесту проти ухвалення цього закону. У Євросоюзі засудили застосування владою сили проти демонстрантів.

Фото: unhcr.org 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-