Китайський радіотелескоп за вісім років виявив у космосі майже тисячу нових пульсарів

Китайський радіотелескоп за вісім років виявив у космосі майже тисячу нових пульсарів

Укрінформ
Найчутливіший і найбільший у світі однотарілковий китайський сферичний радіотелескоп із п’ятсотметровою апертурою (FAST) за вісім років виявив понад 900 нових пульсарів, тобто майже третину з відкритих на сьогодні подібних небесних тіл.

Про це повідомляє Xinhua, передає Укрінформ.

Науковець Національної астрономічної обсерваторії КНР Хань Цзіньлінь нагадав, що пульсари, або нейтронні зірки, які швидко обертаються, виникають із ядер масивних вмираючих зірок, що вибухнули під час спалаху наднової.

За його словами, частина виявлених FAST пульсарів вважаються рідкісними, які важко зафіксувати. Серед них понад 120 подвійних пульсарів, більше як 170 мілісекундних і 80 слабких та переривчастих пульсарів.

Хань зауважив, що за останні понад 50 років з моменту відкриття першого пульсара в усьому світі їх виявлено менше 3000, а кількість нових, відкритих FAST, більш ніж утричі перевищує загальну кількість цих зірок, виявлених телескопами в інших країнах протягом того самого періоду.

Науковець зазначив, що спостереження за пульсарами використовуються для підтвердження існування гравітаційного випромінювання та чорних дір, вивчення щільних залишків мертвих зірок у Чумацькому Шляху й характеристик їх випромінювання, а також пошуку відповідей на багато інших питань фундаментальної фізики.

Читайте також: Інженери SLAC завершили створення найбільшої у світі цифрової камери

Телескоп FAST, розташований у глибокій круглій карстовій западині в горах провінції Гуйчжоу на південному заході Китаю, вважається найчутливішим радіотелескопом у світі. Офіційно він розпочав роботу в січні 2020 року, а до цього з 2016-го перебував у тестовій експлуатації.

Діаметр його відбивача становить 500 м, а час спостережень за космічним простором – близько 5300 годин на рік.

Як повідомляв Укрінформ, китайські експериментальні супутники зв’язку між Місяцем та Землею «Тяньду-1» і «Тяньду-2» пройшли тестування з перевірки технологій, включаючи навігаційні калібрування та ретрансляцію сигналу між поверхнею супутника і планетою.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-