Росіяни затримали дезертира у Вірменії - ISW вважає, що це виклик суверенітету країни

Росіяни затримали дезертира у Вірменії - ISW вважає, що це виклик суверенітету країни

Укрінформ
Росія намагається встановити військову та політичну владу над Вірменією та кинути виклик суверенітету країни.

Про це йдеться у звіті Інституту вивчення війни (ISW), передає Укрінформ.

«Російська військова влада у Вірменії затримала ще одного російського громадянина у Вірменії, ймовірно, у спробі встановити військову і політичну владу над Вірменією і кинути виклик суверенітету Вірменії на тлі погіршення вірменсько-російських відносин», - вважають аналітики.

Вірменське відділення міжнародної правозахисної організації Гельсінська громадянська асамблея у Ванадзорі 9 квітня повідомило, що російська військова поліція на російській 102-й військовій базі в Гюмрі у Вірменії затримала громадянина Росії Анатолія Щетіна. Його затримали за дезертирство та мають намір примусово перевезти до Росії.

Юрист Гельсінської громадянської асамблеї Ані Чатінян повідомила, що організація направила заяву про злочин до Генпрокуратури Вірменії, та що російські правоохоронні органи не мають права затримувати людей у Вірменії і мають передати справу вірменським правоохоронним органам.

Читайте також: Вірменія планує до 1 серпня «видворити» російських прикордонників з аеропорту Єревана

Генпрокуратура Вірменії повідомила, що опрацювала звіт Гельсінської громадянської асамблеї відповідно до своїх процедур. Російська військова поліція на 102-й військовій базі раніше затримувала громадянина Росії у Вірменії за дезертирство в грудні 2023 року.

Прем’єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян у лютому 2024 року відреагував на арешт чоловіка, що стався у грудні 2023 року, та заявив, що влада Вірменії розслідує інцидент, і що Вірменія «не може миритися з незаконними діями на (своїй – ред.) території».

Як повідомляв Укрінформ, у майбутньому Вірменія розглядає можливість подачі заявки на членство в ЄС на тлі напруженості у відносинах з РФ, заявив глава МЗС країни Арарат Мірзоян.

Читайте також: Єреван заперечує заяву Баку про накопичення вірменських військ біля кордону

Раніше в інтерв’ю France24 прем’єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян заявив, що Організація Договору про колективну безпеку (ОДКБ) «не виконала своїх зобов’язань щодо безпеки перед Вірменією».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-