США і Японія посилять безпекове партнерство із союзниками в Азії для протидії Китаю

США і Японія посилять безпекове партнерство із союзниками в Азії для протидії Китаю

Укрінформ
Сполучені Штати і Японія мають намір зміцнити своє партнерство у сфері безпеки з Великою Британією, Австралією та Філіппінами, аби спільно протистояти зростаючій військовій активності Китаю в регіоні.

Як передає Укрінформ, про це з посиланням на джерела в японському уряді повідомляє Kyodo.

Посилене партнерство у безпековій сфері передусім передбачатиме збільшення кількості спільних військових навчань п’яти країн в Індо-Тихоокеанському регіоні та поглиблення співпраці у розвитку оборонних технологій.

Очікується, що нове партнерство буде узгоджено президентом США Джо Байденом та прем’єр-міністром Японії Фуміо Кішідою під час майбутнього саміту 10 квітня у Вашингтоні й буде включено до спільної заяви за його результатами.

Японія сподівається на зміцнення зв’язків у сфері безпеки з іншими трьома союзниками Сполучених Штатів, щоб протистояти зростаючій військовій активності Китаю в регіоні. Водночас, Токіо остерігається, що швидке зміцнення військового альянсу може спровокувати Китай на ще жорсткіші дії і призведе до ескалації регіональних розбіжностей та нестабільності.

Kyodo зауважує, що в останні роки Британія посилила свою участь в Індо-Тихоокеанському регіоні та планує від 2025 року направити туди авіаносну ударну групу, тож Токіо сподівається отримати її згоду на проведення спільних зі США тристоронніх навчань поблизу Японського моря.

Що стосується Австралії, то під час зустрічі у Вашингтоні лідери США і Японії планують обговорити шляхи покращення сумісності їх військ із австралійськими та поступову передачу оборонних технологій.

У рамках саміту Байдена і Кішіди у Вашингтоні планується їх зустріч із президентом Філіппін Фердинандом Маркосом-молодшим, у ході якої також обговорюватиметься співпраця з безпеки на морі з огляду на останні агресивні дії Китаю проти філіппінських суден у спірних районах Південно-Китайського моря.

Очікується, що лідери трьох держав домовляться про збільшення спільних військових навчань та оборонну допомогу Японії Філіппінам.

Читайте також: Китай і п'ять країн Центральної Азії створили орган для координації співпраці

Як повідомляв Укрінформ, в МЗС КНР заявили, що Китай не зважатиме на договір про взаємну оборону між Сполученими Штатами і Філіппінами, відстоюючи свої територіальні претензії у спірних районах Південно-Китайського моря.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-